PROSIM O RADU Proclení zboží ve státu EU

• (neregistrovaný)

5. 12. 2007 9:13

Dobrý den, mám na vás velikou prosbu. Vůbec nevím, jak mám případ vyřešit. Jedná se o proclení zboží ve státu evropské unie (nikoli v České republice). Po všech zjištěních, které jsem učinila, jsem dospěla k následujícímu postupu. Pokud proclívám zboží v EU (nikoli v ČR), platím DPH i clo v tom státě, ve kterém došlo k proclení (dle paragrafu 12, odstavec 1), zboží pak neposuzuji jako mimounijní dovoz, ale jako zboží z EU.Pokud zboží putuje hned do ČR, uvedu ho v příznání do pořízení zboží v rámci EU (jak na vstupu, tak na výstupu) (dle paragrafu 16, odstavec 5a), kurz uvádím k tomu datu, ke kterému jsme zboží dovezli do ČR (clo k hodnotě zboží nepřičítám). Pokud ale část zboží putuje přímo po proclení do jiného státu EU, uvádím do přiznání k DPH pouze to zboží, které skutečně dorazilo na území ČR (rozdíl mezi dovozní fakturou a vydanou zahraniční fakturou) a to na řádek pořízení zboží z jiného členského státu. Co se týká zmiňovaného zboží, které šlo přímo po proclení do jiného státu EU, tak hodnotu vydané zahraniční faktury, uvádím pouze do řádku 510 celková částka uskutečněných zdanitelných plnění s nárokem na odpočet daně (nikoli i do řádku 410). Odběratel nám samozřejmě musí potvrdit, že zboží převzal a tento den by měl souhlasit se dnem vystavení faktury (a tudíž i kurz je k tomuto dni). Pokud ale zboží dovezu do našeho skladu v Polsku, tak pak už vůbec nevím co s tím. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Postupuji správně? Každý finanční úřad tvrdí něco jiného a naši auditoři by nám odpověděli, ale pouze pokud si s nimi dojednáme schůzku, u které si za každou hodinu účtuji 9 000CZK. Budu vděčná za každou odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).