Re: par 73, odst. 10 - prosím o radu
Já mám 2 FO, sdružení, oba MUSÍ být plátci DPH (sdružení přesáhlo milion), ale pouze jeden přiznává plnění a vše se nakupuje a prodává na něj a druhý podává čtvrtletně nulové přiznání k DPH . HV dělím 50/50 až v přiznání k dani z příjmu kam jim připočtu daňové náklady na zaplacené soc. a zdrav. pojištění každému za sebe (v průběhu roku účtuji ve sdružení nedaňově)
Re: par 73, odst. 10 - prosím o radu
Podle odstavce 10 se postupuje při uplatňování odpočtu daně u plátců, kteří uskutečňují zdanitelná plnění společně na základě smlouvy o sdružení. Odpočet daně obecně uplatňuje vždy určený účastník, který vede daňovou evidenci. Pokud uplatňují nárok i ostatní plátci, kteří jsou účastníky sdružení, jednotlivě, jsou povinni uplatnit daň na výstupu vůči určenému účastníkovi, který přiznává daň na výstupu za sdružení.
Příklad: Společník "A" podává DP k DPH za celé sdružení.
Společník "B" nakoupí stroj, který vloží do podnikání, ale je výhradním vlastníkem tohoto stroje a bude i sám uplatňovat daňový odpis z tohoto stroje. Náklady na provoz stroje ponesou oba účastníci sdružení podle poměrů dle smlouvy o sdružení. Doklad na stroj je uveden na společníka "B". Ten si uplatní sve svém DP k DPH daň na vstupu při pořízení tohoto stroje, ale zároveň uvede tuto daň i na výstupu. Společník "A" pak uvede tuto daň opět na vstupu v DP za celé sdružení. Společník "A" doloží nárok na odpočet kopií doklad a DP k DPH společníka "B".
Tolik můj výklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
5. 12. 2007 12:07
nechápu význam par 73, odst 10, věta druhá a následující "Plátci podnikající společně na základě smlouvy o sdružení mohou uplatňovat nárok na odpočet daně u přijatých zdanitelných plnění použitých pro činnost sdružení jednotlivě, pokud uskutečňují zdanitelná plnění, ke kterým použijí tato přijatá zdanitelná plnění. Uskutečněná zdanitelná plnění plátci uvádějí ve svých daňových přiznáních. Jestliže je uplatňován nárok na odpočet daně jednotlivými účastníky sdružení, musí být těmito účastníky uplatněna daň na výstupu ve vztahu k určenému účastníkovi sdružení, který přiznává daň na výstupu za činnost celého sdružení."
Z uvedeného znění mi vyplývá, že mohou podávat oba přiznání k DPH, ale nechápu kdo si uplatňuje vstup, a proč když má B i uskutečněné, tak má přijaté převést na A.
Žádala jsem o radu na fóru Sagitu, ale většina odpovědí byla pouze slovním napadáním jiných reagujících, děkuji všem co se konstruktivně vyjádřili již na sagitu, nebo mi laskavě poradí u této mé nevědomosti.
předem děkuji