Re: Vymáhání dluhu ze zaměstnance
Problém je v tom, že teď marodí (se zády) a nemáme chuť ho dál zaměstnávat. Takové nespolehlivé zaměstnance nemohu a nechci zaměstnávat. Mám v plánu s ním hned po ukončení nemoci rozvázat pracovní smlouvu dohodou, ale to je podmíněno tím, že se do té doby začne řešit ten dluh. Převzetí tak jak jste psal asi ošetřené nemáme :-/ Jdu kouknout do smlouvy.
V tomto případě se jedná o jiné nevyúčtované zálohy poskytnuté zaměstnanci k plnění jeho pracovních úkolů- jak zní § 147 odst.1 písm.d) ZP.
§ 146 a) - Srážky ze mzdy mohou být provedeny jen
a) v případech, stanovených tímto zákonem- jde o případ srážky stanovené ZP, proto mu můžete klidně srážet ze mzdy peníze až do úplného uhrazení, dohodu o srážkách nepotřebujete.
Pošlete nebo předejte mu písemnou výzvu, aby např. do 3 dnů vrátil a vyúčtoval částku, kterou jste mu poskytli k plnění jeho pracovních úkolů, jinak že mu to srazíte ze mzdy. Výši maxim. srážek Vám musí vypočítat mzdovka.
Tak to je opravdu na soud, protože z Nem.dávek mu to srážet bez jeho souhlasu nemůžete. Já mzdy nedělám, to Vám snad poradí někdo jiný. POkud on chce splácet dobrovolně 300.-/měs, tak to asi pro Vás bude nejsnadnější cesta z něj dostat alespoň něco.
Museli bste s ním sepsat Dohodu, ve které uzná dluh co do důvodu a výše a zaváže se ho uhradit ve splátkách, které si dohodnete.
Pájo, já nejsem právník, ale opravdu v době exekutorů jsme na tom tak špatně s vymáháním? Pokud to není vyložený sociální případ, tak se mu dá spousta věcí zabavit. Já mám osobní zkušenost, že řada lidí jenom zkouší co druhá strana vydrží nebo naopak jim chybí informace, že se doba změnila a že je soukromý exekutor velice rád navštíví.
To s Vámi plně souhlasím, ale exekutor(ať soudní nebo soukromý) k provedení exekuce- čili zabavení věcí na prodej a úhradu dluhu potřebuje exekuční titul takzvaný,na základě kterého exekuci provede. V tomto případě žáddný zatím není, takže není na čem stavět.
Exekuční titul
Exekuční titul je pravomocné vykonatelné rozhodnutí, jedná se zejména o vykonatelné rozhodnutí soudu (rozsudek, platební rozkaz, schválený smír), vykonatelný rozhodčí nález, exekutorský zápis, notářský zápis se svolením k vykonatelnosti, rozhodnutí orgánů státní správy a územní samosprávy, výkazy nedoplatků ve věcech nemocenského pojištění a sociálního zabezpečení. Jestliže je to, co ukládá exekuční titul povinnému, vázáno na splnění podmínky nebo na splnění vzájemné povinnosti oprávněného, lze nařídit exekuci jen, prokáže-li oprávněný, že se podmínka splnila nebo že sám svou vzájemnou povinnost vůči povinnému již splnil
Samozřejmě máte pravdu, že zatím není na čem stavět. Ale mám osobní zkušenost, kdy jsme nedopatřením dlužili byťáku asi 480 Kč a přímo nám přišel platební rozkaz (já tomu říkám taková předzvěst exekutora) včetně všech dalších poplatků.
Tím jsem chtěl říct, že jestli ten člověk není úplně bez prostředků, případně nebydlí pod mostem, tak bych na něho šel trochu tvrději a částka na splácení by musela být o hodně vyšší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 12. 2007 10:40
Dobrý den. Našel by se někdo, kdo mi poradí, co dělat, když zaměstnanec odmítá vyúčtovat (v jeho prípadě vrátit) zúčtovatelné zálohy, které měl na výdaje při výkonu povolání? Zaměstnanec tvrdí že peníze ztratil s doklady, a že on sám peníze nemá a jediné co je ochoten je se dohodnout na splátce 300Kč měsíčne. Dluh je cca 20000Kč. Jak mám postupovat? Má podepsané převzetí částky. Předpokládám, že mám poslat dopis, že má okamžitě vrátit peníze, ale jak mu to doručit? Jak mám postupovat? Poradí někdo, PROSÍM... Luděk