Změny v leasingu 2008-spěchá

• (neregistrovaný)

6. 12. 2007 13:58

prosím o radu, v roce 2008 dochází ke změně v leasing.u OA, v době trvání leas.ze 3 let na 5let.Tzn.menší odpisy, vyšší ZD. Je nějaká změna i u strojů ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2007 14:01

anonym (neregistrovaný)

Re: Změny v leasingu 2008-spěchá
      Změna se týka leasingu obecně, t.j. všeho DHM. Změna je v tom, že doba leasingu bude shodná s dobou odepisování dle ZDP.

• 6. 12. 2007 14:04

začátečník (neregistrovaný)

co to pro mne znamená, vedu-li DE ?

• 6. 12. 2007 14:23

anonym (neregistrovaný)

I v DE musíte leasing časově rozlišovat. Do konce r. 2007 platila min. doba leasingu 3 roky (mimo nemovitosti), ale od r. 2008 doba nájmu hmotného movitého majetku musí trvat nejméně minimální dobu odpisování uvedenou v § 30 odst. 1. U nemovitostí musí doba nájmu trvat nejméně 30 let. Nově je zavedeno omezení pro leasing a to v § 25 odst. 1 pím. zm): finanční výdaje (náklady) u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, který lze podle tohoto zákona odpisovat, kterými se pro účely tohoto zákona rozumí 1 % z úhrnu nájemného. Toto ustanovení se nevztahuje na finanční výdaje (náklady) u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku, které v úhrnu za zdaňovací období nebo období, za něž se podává daňové přiznání, nepřevýší 1 000 000 Kč.
      Od r. 2008 je zrušen limit u OA 1,5 mol. Kč.
      U leasingu započatého do konce r. 2007 platí dosavadní znění ZDP a to včetně limitu u OA 1,5 mil. Kč.

• 6. 12. 2007 15:06

nový (neregistrovaný)

to je na mne nějak složité, doposud jsem v DE postupovala takto: PC: doba trvání leasingu x počet měsíců v roce.
      PC / 36 měs x 12=.......náklad v daném roce/zapsán v daň.přiznání jako položka snižující ZD/. A po ukončení LS jsem předmět leasingu za odk.cenu, většinou to bývala 1000,-Kč zapsala do majetku. Z toho co jste napsali jsem pochopila, že postup bude stejný, pouze budu dělit PC nikoli 36 měs, ale 60...Ano ???

• 6. 12. 2007 16:12

anonym (neregistrovaný)

Ano, ale ne částku vyšší, jak 1.000.000,- Kč za zd. období (rok).
      Samozřejmě za předpokladu, že PC = cena, kterou zaplatíte celkem za nájem po celou dobu leasingu mimo odkupní cenu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).