Re: výplata nemocenského
Díky, mám podat podnět na kontrolu pisemně? Byla opravdu nemocná, neodevzdal to včas zaměstnavatel.
jaká chyba manželky? pokud nemarodila "přes" konec měsíce a nahlásila zaměstnavateli začátek nemoci, nemusela začátek odevzdávat ihned, stačilo s ukončením, takže tady žádnou chybu nevidím. Pokud zaměstnavatel včas neodevzdal, může se stát, pokud je to již obvyklé a budete si stěžovat na OSSZ, myslím, že stejně nic nevyřešíte, OSSZ jí stejně neproplatí dříve. Ale musím říci, že mě samotnou tato situace dost štve, protože se mi i stalo, že se nemocenská na OSSZ někde "zatoulala", já jsem měla potvrzeno přijetí, přesto se u nich ztratilo, a stejně jsem nedosáhla toho, aby zaměstnankyni proplatili mimo jejich vlastně pak další výplatní termín a bylo to z jejich viny.
Ale Tonda psal, že veškeré "papíry" (?) odevzdala až po návratu z nemocenské. Sice se to dělá i tak, že zaměstnanec zatelefonuje do práce, řekne že je od toho a toho dne nemocen a po domluvě může donést neschopenku později. Ale jinak je neschopenka její omluvenkou, takže pokud se nedomluví na jejím pozdějším odevzdání, je povinna zaslat ji ihned bez zbytečných průtahů zaměstnavateli a pokud tak neučiní, může to být hodnoceno jako porušení pracovních povinností, takže s nějakými podněty ke kontrole bych byla opatrná. To je jedna věc. Druhou věcí je, zda jí zaměstnavatel opravdu vykázal neplacené volno nebo zda jenom nedostala včas nemocenskou a dostane ji později. To se někdy stane i mně, že odnáším uschopenky poslední den na sociálku a některá mně zůstane ležet ve složce a přijdu na ni až druhý den. V tom případě je to moje vina a pokud by to mělo zaměstnanci dělat potíže, je mu poskytnuta záloha. Někdy je to zase vina zaměstnance, že včas neodevzdá třeba lístek na peníze (taky si může domluvit poskytnutí zálohy na mzdu). V obou případech dostane nemocenskou v dalším termínu sociálky. Pozdní odevzdání neschopenky není žádné závažné provinění a kvůli tomu by myslím ani žádnou mimořádnou kontrolu nedělali.
souhlasím, ano, postupovat musí v souladu s vnitřním nařízením zaměstnavatele, pokud má stanoveno, že musí odevzdat do určité doby, mám klienty, kteří mají stanoveno, jiní fungují na telefon, je to různé. Mně spíše šlo o to, paní Jiřko, že když se nemocenská na OSSZ zatoulá jejich vinou a nedostane se ke zpracování v termínu, který mají oni, ale našli ji za 14 dní, tak už zaměstnanci nemocenskou nevyplatili, až následující měsíc, orodovala jsem za něho, ale striktně sdělili, že mají pevné výplatní termíny. Nerozumím tomu, pokud něco zaviním, snažím se to napravit. Jinak vztahy s OSSZ dobré, jen tohle mě naštvalo.
poslední den na sociálku a některá
>>mně zůstane ležet ve složce a přijdu na ni až druhý
>>den.
>>V tom případě je to moje vina a pokud by to mělo
>>zaměstnanci dělat potíže, je mu poskytnuta záloha.
>>Někdy je
>>to zase vina zaměstnance, že včas neodevzdá třeba
>>lístek na peníze (taky si může domluvit poskytnutí
>>zálohy
>>na mzdu). V obou případech dostane nemocenskou v
>>dalším termínu sociálky. Pozdní odevzdání neschopenky
>>není
>>žádné závažné provinění a kvůli tomu by myslím ani
>>žádnou mimořádnou kontrolu nedělali.
>souhlasím, ano, postupovat musí v souladu s vnitřním
>nařízením zaměstnavatele, pokud má stanoveno, že musí
>odevzdat do určité doby, mám klienty, kteří mají
>stanoveno, jiní fungují na telefon, je to různé. Mně spíše
>šlo o to, paní Jiřko, že když se nemocenská na OSSZ
>zatoulá jejich vinou a nedostane se ke zpracování v
>termínu, který mají oni, ale našli ji za 14 dní, tak už
>zaměstnanci nemocenskou nevyplatili, až následující
>měsíc, orodovala jsem za něho, ale striktně sdělili, že
>mají pevné výplatní termíny. Nerozumím tomu, pokud něco
>zaviním, snažím se to napravit. Jinak vztahy s OSSZ
>dobré, jen tohle mě naštvalo.
No ano, když to je včas odevzdáno a zašantročí to oni, měli by se přinejmenším omluvit, ale nevím, zda jim jejich systém umožňuje zasílat lidem jakousi zálohu na nemocenskou (tj. zasílat nemocenskou jindy, než mají určeno). To by asi ta pracovnice musela zaslat ze svého, není to jako když já sáhnu do kasy a dám zaměstnanci zálohu. Ale některá sociálka má dvojí termín - rozesílají po 20. dni a pak ještě po 5. dni - ty, co se opozdili a neodevzdali do 8. dne. Ale myslím že teď mají úplně jiný systém - já jsem ho pochopila tak, že mají nemocenskou rozesílat nějak průběžně tak, jak budou doklady odevzdávány. Nevím to ale přesně. Ale stejně by mě zajímalo, jak je to s tou Tondovou manželkou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
7. 12. 2007 10:08
Dobrý den, manželka byla nemocna 10 dni, po návratu do práce odevzdala veškeré příslušné papíry zaměstnavateli, a ten je následně včas nepředal na sociálku, takže z 10 dni nemocenské dovolené se stalo 10 dni neplaceného volna. Zaměstnavatelem je Rus. Jak na zaměstnavatele můžu? Toto není první případ.