Re: Nemocenská - od kdy?
Děkuji moc za radu. Paní Hanaj, znamená to, že lékař neměl vystavovat neschopenku s datem 30.11.2007, ale až 1.12.2007? Už se stalo.Co mám dělat?
raději si ty 2 dny ověřte (abyste neměla přeplatek)- je to již dost dlouho, co jsem takovýto případ řešila (také jsem řešila s OSSZ)
v tomto případě lístek nepotřebujete, protože 30.11. má odpracovaný celý den - nemocenskou se budete u tohoto zam. zabývat až v prosinci
V Abecedě mzd.účetní od Anagu je to popsáno tak, že v případě, když jde ten člověk k doktorovi až po odpracované směně, měl by ten doktor tu neschopenku přepsat (napsat až od dalšího dne), pokud jde předtím a pak , přestože má neschopenku, odpracuje, má zaplacené 2 dny ve snížené sazbě, ale porušil léč.režim. Tak si vyberte. Ta vaše léč.režim neporušila, ale neschopenku jí neopraví...
Záleží na tom, kde se neschopenka vystavuje - zda u lékaře v ordinaci, nebo jde-li o hospitalizaci.
Podle § 3 odst. 1 vyhlášky č. 31/1993 Sb. začíná pracovní neschopnost dnem, kdy ji lékař zjistil. Má-li občan v tento den směnu již odpracovanou, pracovní neschopnost začíná následujícím kalendářním dnem.
Podle § 2 odst. 1 této vyhlášky uzná lékař na celou dobu pobytu práce neschopným občana, který byl přijat do ústavní péče ve zdravotnickém zařízení.
Zaměstnanec, který odpracoval v kalendářním dnu celou pracovní směnu a byl uznán ošetřujícím lékařem práce neschopným od toho dne, v němž odpracoval celou pracovní dobu, jde o pochybení lékaře. Pracovní neschopnost přesto začala až následujícím dnem. Při výpočtu nemocenského a jeho poskytování je třeba postupovat tak, jako by na potvrzení pracovní neschopnosti byl uveden vznik pracovní neschopnosti od následujícího dne. Byl-li zaměstnanec po odpracování celé směny přijat do nemocnice, byl uznán práce neschopným správně ode dne přijetí do nemocnice a za 25% má jen dva dny.
A kde je psáno, že při hospitalizaci
>vystavují neschopenku ihned? Nevíte?
proto je ta výjimka
nevím, kde je to psáno, ale za každý den hospitalizace (možná tedy i částečný) mají přece lék. výkony, které jsou hrazeny ZP (pravděpodobně by jim výkony, které lékaři provedli ten 1. den, nebyly proplaceny)
je pravda, že někteří zaměstnanci - při krátkodobé hospit. a OSVČ si neschopenky nenechávají psát, ale když je napsaná neschop., tak by měly výkony s uvedením přijetí souhlasit
asi musí lékaři vykazovat výkony na uvedené dny (alespoň se domnívám, že je to tak)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 12. 2007 12:39
Dobrý den,
zaměstnankyně mi poslala neschopenku vystavenou od data 30.11.2007. Celý tento den byla v práci a až večer doma se jí stal úraz a byla hospitalizována. Na nemocenskou podle mého názoru tento den nárok nemá, ale počítá se tento den jako první den nemoci? Nemám ani lístek na peníze. Musím ho sehnat? Nevím jak to mám vyřešit. Prosím o radu.Děkuji