Re: DPČ,není mzda-odvod zdrav.pojištění
Správně byste mu měla vypočítat odvod z min.VZ a odvést , protože tak je to v zákoně o zp, je stále zaměstnancem ( DPČ není ukončena). Pojistné za tento měsíc Vám bude dlužit a vy mu ho můžete srazit v příštím měsíci. Mám úplně stejný případ ( DPČ a odhlášení, atd). Tím, že je z nem.poj. odhlášen na tento měsíc, bude evidován v zdr.poj. jako osoba bez plátce a budou po něm pojistné požadovat. Proto bych to za takový měsíc za něj neplatila.
mě právě zmátlo to, že ho musím odhlašovat, když mu nevznikla účast a přitom je zaměstnavateli uložena povinnost odvést ZP alespoň z minima, pak se to tluče, netluče ? pokud ho odhlásím, pak nemůžu za něho odvádět ? já ted právě nevím nebo musím, ale když ho jsem povinna odhlásit ze ZP, tak proč bych za něho měla odvádět, nějak se do toho motám. jak to děláte prosím vy?
To se ptáte mě ? :-) vždyť jsem Vám to napsala.
Zaslal jsem Váš dotaz na VZP a obdržel jsem následující odpověď:
V případě, že „zaměstnanci“ v některém měsíci nevznikne účast na nemocenském pojištění např. proto, že pracuje na dohodu o provedení práce, nebo dohodu o provedení pracovní činnosti v tak malém rozsahu, že se jedná o příležitostné zaměstnání, neodvádí zaměstnavatel za tohoto zaměstnance v příslušném měsíci pojistné na zdravotní pojištění. Pokud pojištěnec nemá jiné zaměstnání, není OSVČ, ani za něj není plátcem pojistného stát, je zařazen do kategorie osob bez zdanitelných příjmů. Musí sám provést oznámení o této skutečnosti u zdravotní pojišťovny a uhradit zdravotní pojištění 1 080 Kč/ měsíc a to nejpozději do 8.dne následujícího měsíce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 12. 2007 14:33
prosím o radu. zaměstnanec na dohodu o činnosti od 1.1.07 do 31.12.07, není osobou za kterou je plátcem pojistého stát, není jinde v HPP kde by za něho odváděli atd., každý měsíc dosahuje 8.000,je za něho odváděno ZP z minima, v červenci nepracoval, neměl příjem, zpětně jsem ho 31.7. od 1.7. odhlásila, od 1.8. opět pracoval, tak přihlásila. Kdo odvádí za červenec ZP 1.080,- Kč? Zaměstnavatel, protože je zaměstnanec zaměstnaný (má smlouvu na celý rok) nebo zaměstnanec protože mu nevznikla účast na pojištění a zaplatí si v ZP sám osobně? vím, že ho musím odhlásit, když mu nevznikla účast, tak asi jako zaměstnavatel nebudu odvádět z minima a pak na něm požadovat ? nějak se v tom pletu?