Dodání do EU - faktické prokázání

• (neregistrovaný)

8. 12. 2007 12:52

Dodání do JČS je dle §64 osvobozeno s tím, že je odesláno nebo přepraveno z tuzemska plátcem nebo pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou, případně dle odstavce 4 lze dodání do EU prokázat i čestným prohlášením pořizovatele nebo zmocněné třetí osoby, že zboží bylo přepraveno do jiného členského státu, nebo jinými důkazními prostředky.

Co se prosím rozumí jinými důkazními prostředky?

V současnosti řeším problém, potřebujeme "zpětně" fakturovat prodej výrobku společnosti, které je v JČS s datem v 5/07, ve skutečnosti bylo ale dodáno naší další společnosti se sídlem v ČR, které měla fakturovat osoba z JČS.

Na fakturaci jsme bohužel zapomněli a hledám řešení, které by nás nejméně bolelo.
    1) Pokud bychom fakturovali přímo naší druhé české společnosti, tak nám po dodatečném DPH vyměří FÚ úrok z prodlení -(
    2) Pokud bychom fakturovali skrze společnost v JČS, tak podám dodatečné DPH, dodatečné SH, ale nebude to mít vliv na tuzemskou DPH, bohužel by ale musela i společnost z JČS podávat ve své zemi dodatečné DPH a přiznat nákup z JČS.
    V tomto případě vzniká i problém s prokázáním opuštění ČR, protože ve skutečnosti zboží ČR neopustí - prošlo by mi čestné prohlášení pořizovatele zboží?
    Dále bych zřejmě překročila asimilační práh pro odeslání zboží, co se týče intrastatu, tj. musela bych se zpětně registrovat a podat hlášení -(

Názvy všech třech společností jsou hodně podobné, myslím si, že FÚ ihned napadne mezinárodní daňové plánování (společnost z JČS je na Cypru -)), nejsem si jistá, zda pouze to prohlášení obstojí -((

Prosím poraďte, co s tím ...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 12. 2007 13:45

PS (neregistrovaný)

Re: Dodání do EU - faktické prokázání
      Zapeklitá situace. Mám s tím také svoje zkušenosti. Nešlo by se k tomu chovat jako že se to uskutečnilo teď? Bylo by to nejlepší řešení ... Jinak čestné prohlášení je také důkazní prostředek. Já mám DL a na něm čestné prohlášení, kde mi svým podpisem potvrdí, že zboží opustí ČR. Nic jiného mě nenapadá a píšou to i v knihách - příklady k DPH. Když Vám čestné prohlášení podepíšou, tak nevidím problém. No, možná co řeknou celníci ... můžou Vám uložit pokutu ... moc možností nemáte.

• 9. 12. 2007 20:14

VVV (neregistrovaný)

Bohužel to nelze přesunout na teď, a to kvůli tomu, že ta druhá společnost, to musí max ve 2.čtvrtletí už vlastnit - kvůli dotacím Výzkumu a vývoje -( ... já jsem to jednateli říkala zrovna, že se to má vyfakturovat, ale oni měli času dost a teď má přijít kontrola a my vlastně věc, na kterou jsme čerpali dotaci, vůbec papírově nevlastníme, oni si holt myslí, že když obě dvě firmy sídlí v jednom baráku, takže fakturace je vlastně je formální záležitostí ... a teĎ je to tady -(

Problém bude, kdo by mi to na to DL potvrdil, ta společnost z Cypru funguje vlastně jen "papírově" veškerou výrobu zabezpečují zmiňované druhé dvě společnosti v ČR, tzn. vyrobí a přímo vyvezou, dodají do EU a na společnost na Cypru se jen fakturuje a tato fakturuje odběratelům (z důvodu toho, aby se větší míra zisku realizovala na Cypru).

Asi se z toho zblázním -(

Co by jste dělala na mém místě? Já zřejmě řeknu, ať se s radou obrátí na daňového poradce a je to ..

• 10. 12. 2007 7:32

PS (neregistrovaný)

Určitě má společnost "na Kypru" razítko a někdo jí musí vlastnit. Takže to by snad neměl být problém potvrzení DL. Napište na DL čestné prohlášení, zkuste napsat dodací podmínku EXW - ze závodu a udělejte dodatečné přiznání a souhrnné hlášení a intrastat by měl taky projít v pohodě. A nebo čisté řešení je danit s DPH a máte po starostí a obavách. DPH si zaplatí společnost, Vy ne :o) ... zkuste i toho poradce, ale ten se bude klonit ke zdanění. Pak dejte vědět, jak jste to vyřešili. Rozhodně si s tím nedělejte velkou hlavu ... Vaše chyba to nebyla. Upozorňovala jste na to.

• 11. 12. 2007 11:21

VVV (neregistrovaný)

Zdravím, takže náš jednatel vymyslel úplně jiné řešení, první firma druhé firmě vyrobené zařízení pronajme od doby 5/07 - 11/07 s tím, že nájem bude fakturován při ukončení nájemní smlouvy, která bude ukončena dnem koupení zařízení, tj. v 11/07. Fakturovat se bude druhé české firmě, tj. Cypr se úplně vynechá ... -)
      Co na to říkáte?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).