Jak nedlužit za manžela alkoholika?

• (neregistrovaný)

10. 12. 2007 7:59

Dobrý den.Moje matka žije 25 let s mužem, se kterým má 14ti letou dceru. Manželství fungovalo s občasnými neshodami docela dobře.Nevlastní otec se choval dobře ke mně, i když jsem nebyla jeho.Co ho znám, rád pil.Min.rok měl úraz hlavy(padl s 3,7promilemi alk.v krvi na hlavu).Od té doby je vše jinak. Já se v tu dobu vrátila se dvojčaty z porodnice a matka mi pomáhala.Mou sestru měl v tu dobu "na starost"táta a zklamal jí tak, že ho v nemocnici navštívila jen 1x.Od té doby jí dává vše za vinu-i situaci, která ho do tohoto stavu dostala-pád na hlavu pod vlivem alkoholu.Chová se jako někdo, koho jsme vůbec neznali. Změna osobnosti je opravdu evidentní. Věří věcem, které se ani stát nemohly,osočuje za něco, co se nestalo.Odmítá nabízenou potravu, je schopen oběd nechat 3dny na stole a pak si stěžovat, že rok nejedl.Jak se něco nakoupí a on to neplatí, sní vše na co přijde, i maso v syrovém stavu.Vyhrožuje matce fyzickým násilím-zatím se ale naštěstí tak nestalo.Nekontrolovaně pije, ztratil sociální cítění-vždy měli peníze rozděleny tak, že táta se staral o bydlení a vše s ním spojeno, mami o jídlo, spoření, potřeby pro sestru apod.Za posledních 5měs.jim 2x odstřihli elektřinu.Když mami zaplatí nějaké složenky z toho,co jí zbyde, vysměje se jí.On peníze propíjí, dokonce se rozhodl, že už nebude pracovat a bohužel mu na cirhozu jater "vyšela"invalidka.Od 1.úrazu ho odvezli už asi 2x do nemocnice z ulice namol.Podepsal reverz a šel pít.Sousedi chodí žádat matku, aby si ho sbírala ze schodů...Je možné-bez rozvodu-zamezit vlivu dluhů na matku?Nabral si plno krátkodobých půjček a v dnešní době u pochybných firem asi nebude problém vzít si další i s invalidním důchodem.Doktoři dávají tátovi při jeho cíleném snažení se upít měsíce, ale může to trvat roky a pak vyplynout, že dluží statisíce.Matka učí vMŠ(on jí samozřejmě nepřispívá ani na dceru)bere necelých 13tisíc.prosím poraďte,je nějak možné "oddělit"nové dluhy bez rozvodu nebo odebrání svéprávnosti.Děkuji B

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2007 10:32

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Jak nedlužit za manžela alkoholika?
      1) Okamžitě běžte za nějakým právníkem! Vůbec na nic nečekejte. Pomoc najdete třeba v Občanských poradnách, jsou hrazeny z fondů EU, tudíž jsou pro občany zadarmo. Koukněte se na www.obcanskeporadny.cz a najděte si tam nějakou blízko svého bydliště.

2) Maminka je ve vážném ohrožení. Nechci strašit, ale přečtěte si třeba seriál o exekucích zde http://www.mesec.cz/serialy/exekuce/

3) Dejte mamince telefon na nějakou linku důvěry, maminka i Vy potřebujete taky psychickou pomoc. Zkuste se obrátit třeba sem, jsou tam prima lidi 24 hodin denně 7 dní v týdnu
      http://www.mcssp.cz/riaps/linka-duvery

Držím palce, nemáte to lehké a ještě dlouho mít nebudete :-/

• 10. 12. 2007 12:35

anonymous (neregistrovaný)

Re: Jak nedlužit za manžela alkoholika?
      Ano, myslím, že jste napsala realistický pohled na věc. Změny osobnosti se velice špatně řeší, protože s tím člověkem se "po dobrém" nedá nic dělat. A k razantním krokům se málokdo odhodlá a následky mohou být fatální.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).