Třístranný obchod?

• (neregistrovaný)

10. 12. 2007 8:30

Námi vyrobené zařízení (ČR) bylo dodáno přímo odběrateli (není JČS) našeho odběratele (JČS).

Našemu odběrateli z Německu (plátce DPH) budeme fakturovat, ale nevím, jestli uvádět jako dodání do EU? Jeho odběratel je firma z Marshall Island, ale dodáno bylo do Finska, tj. do EU.

Myslím, že se nejedná o třístranný obchod (nemáme vlastně třetí DIČ, do Finska dodáno, odtud si firma z Marschall Island zboží přepravuje na své náklady, nemá tedy finské DIČ)? Jak uvést do přiznání?

V případě, že by odběratel našeho odběratele, kterému je zboží dodáváno byl z JČS, pak by se jednalo o třístranný obchod - náš odběratel + - třístranný obchod a já bych v přiznání uvedla na který řádek nebo by se neprojevilo v přiznání?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2007 10:57

Barbara (neregistrovaný)

Re: Třístranný obchod?
      ---
      Nejedná se o třístranný obchod, jak jste již naznačila, protože byste museli všichni tři být registrování v EU k DPH.
      Myslím si ale, že u Vás nedojde k žádnému problému, jelikož pro Vás to bude klasické dodání do JČS. Z § 64 nevyplývá, žeby osvobození bylo vázáno na dodání zboží do stejného státu, kde je odběratel registrován.
      Problematické vidím postavení Vašeho německého dodavatele, ale možná je vývozce?

• 10. 12. 2007 11:35

Veronika (neregistrovaný)

Ano, náš německý odběratel bude vývozce - prodej do Ruska, ale jak to bude vykazovat netuším, protože dodání bylo do Finska, JSD ale musí "někdo" mít, z Finska si to ta ruská firma vyvezla sama, tak musela uskutečnit vývoz ...
      Díky moc za odpověď.

Jestli ještě můžu, tak tento problém řeším za 10/07 a ozářená monitorem jsem uvedla částku místo do r. 410 (dodání do EU) do r. 440 (vývoz). Naše asistentka totiž z toho byla zmatená taky, takže šla u nás na celnici a tam byli zmatení taky, takže jí vystavili JSD (příjemce Rusko) ... nyní nás urgovali, že nemáme ukončený vývoz, tak se přišlo na to, že to šlo do Finska.
      Bohužel mi přišlo z FÚ vytýkací řízení (nelíbí se jim náš odpočet -)), mám se tvářit, že o tom nevím nebo je na to zrovna upozornit, že jsem se sekla? V záznamní povinnosti jsem si to již opravila.

Díky Veronika

• 10. 12. 2007 13:22

Barbara (neregistrovaný)

>>Nejedná se o třístranný obchod, jak jste již
      >>naznačila, protože byste museli všichni tři být
      >>registrování v
      >>EU k DPH.
      >>Myslím si ale, že u Vás nedojde k žádnému problému,
      >>jelikož pro Vás to bude klasické dodání do JČS. Z §
      >>64
      >>nevyplývá, žeby osvobození bylo vázáno na dodání
      >>zboží
      >>do stejného státu, kde je odběratel registrován.
      >>Problematické vidím postavení Vašeho německého
      >>dodavatele, ale možná je vývozce?
      >
      >Ano, náš německý odběratel bude vývozce - prodej do
      >Ruska, ale jak to bude vykazovat netuším, protože dodání
      >bylo do Finska, JSD ale musí "někdo" mít, z Finska si
      >to ta ruská firma vyvezla sama, tak musela uskutečnit
      >vývoz ...
      >Díky moc za odpověď.

>
      >Jestli ještě můžu, tak tento problém řeším za 10/07 a
      >ozářená monitorem jsem uvedla částku místo do r. 410
      >(dodání do EU) do r. 440 (vývoz). Naše asistentka totiž
      >z toho byla zmatená taky, takže šla u nás na celnici a
      >tam byli zmatení taky, takže jí vystavili JSD
      >(příjemce Rusko) ... nyní nás urgovali, že nemáme ukončený
      >vývoz, tak se přišlo na to, že to šlo do Finska.
      >Bohužel mi přišlo z FÚ vytýkací řízení (nelíbí se jim
      >náš odpočet -)), mám se tvářit, že o tom nevím nebo je
      >na to zrovna upozornit, že jsem se sekla? V záznamní
      >povinnosti jsem si to již opravila.
      >
      >Díky Veronika

Jak to popisujete dále, nemáte to skutečně mít jako vývoz? Jste si jistá, že německá společnost propustila totéž zboží do režimu vývoz?
      Z druhé strany, kdyby zbož jelo s Vašimi doklady, měliby dostat celníci i elektronickou zprávu z hranice, že zboží opustilo prostor EU (ale to taky nemusí vždy fungovat) a nevyzývali by Vás teď, že to máte dokázat.
      Co se týče vytýkacího řízení, myslím si, že zrovna po tom půjdou, těžko něco radit :-)

• 10. 12. 2007 13:39

Veronika (neregistrovaný)

Bylo mi řečeno, že důležitá není distance odběratele, ale místo, kde na něj přecházejí práva, v našem případě to je tedy ve Finsku, tj. dodání do EU (dodací podmínka CIP Finland)
      Asi se z toho zblázním -((, domluvím se zřejmě s paní z FU při vytýkačce, doměření DPH nám nehrozí, mám doklad, že zboží opustilo ČR a jelo do Finska, odkud si Rusové zajišťovali odvoz sami, takže se bude jednat jen o to posouzení vývozu nebo dodání do EU ...
      Ještě jednou díky za odpovědi a trpělivost

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě - to jest krédo našeho pana jednatele -(

• 10. 12. 2007 16:57

Barbara (neregistrovaný)

---
      Obchodníci se někdy těžko smiřují s nějakým daňovým hlediskem.
      Co se týče toho přechodu práv, můžete být vývozci i když dodáte německé společnosti ve Finsku, pokud splníte podmínky uvedené v §66/2 - "přeprava uskutečněna kupujícím nebo jim zmocněnou osobou" Pokud by tedy německá společnost vyvezla zboží do třetí země, bylo by to OK. Ale to zřejmě není Váš případ :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).