Dobrý den, pane Jirásku,
ve Vašem daňovém přiznání budete uvádět příjem ze závislé činnosti podle tzv. potvrzení o zdanitelných příjmech. Příjem od úřadu práce (podpora) je osvobozen, proto se do daňového přiznání uvádět nemusí. Přišlo-li Vám potvrzení od životní pojišťovny, předpokládám, že se jedná o Vámi zaplacené pojistné. Tuto částku můžete uvést do daňového přiznání jako položku snižující základ daně, ale není to nutné s ohledem na uplatnění základní slevy na dani.
Vaše manželka může zaměstnavatele požádat o uplatnění slevy na dani na Vás pouze v případě, že Vaše celkové příjmy nedosáhly částky 68 000,- Kč. Bude tedy nutné sečíst přesné částky příjmu od zaměstnavatele a úřadu práce.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2011 17:30
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ve věci podání daňového přiznání za rok 2010. V lednu a únoru jsem byl zaměstnán - příjem za oba dva měsíce byl dohromady cca 20.000,- Kč. Od března jsem evidován na úřadu práce - celkem jsem od ÚP od března do prosince obdržel cca 40.000,- Kč. Na soukromé životní pojištění mi přišlo potvrzení na 12.000,- Kč.
Mám do daňového přiznání za rok 2010 uvést pouze příjem ze zaměstnání 20.000,- Kč? Mám do daňového přiznání uvést životní pojištění ve výši 12.000,- Kč?
Může si manželka u svého zaměstnavatele požádat o slevu na dani na manžela? Co k tomu musí doložit?
Předem děkuji za odpověď.