Příjem ze zaměstnání a podpora do přiznání

• (neregistrovaný)

11. 2. 2011 17:30

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ve věci podání daňového přiznání za rok 2010. V lednu a únoru jsem byl zaměstnán - příjem za oba dva měsíce byl dohromady cca 20.000,- Kč. Od března jsem evidován na úřadu práce - celkem jsem od ÚP od března do prosince obdržel cca 40.000,- Kč. Na soukromé životní pojištění mi přišlo potvrzení na 12.000,- Kč.
    Mám do daňového přiznání za rok 2010 uvést pouze příjem ze zaměstnání 20.000,- Kč? Mám do daňového přiznání uvést životní pojištění ve výši 12.000,- Kč?
    Může si manželka u svého zaměstnavatele požádat o slevu na dani na manžela? Co k tomu musí doložit?
    Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2011 21:34

bez přezdívky

Dobrý den, pane Jirásku,

ve Vašem daňovém přiznání budete uvádět příjem ze závislé činnosti podle tzv. potvrzení o zdanitelných příjmech. Příjem od úřadu práce (podpora) je osvobozen, proto se do daňového přiznání uvádět nemusí. Přišlo-li Vám potvrzení od životní pojišťovny, předpokládám, že se jedná o Vámi zaplacené pojistné. Tuto částku můžete uvést do daňového přiznání jako položku snižující základ daně, ale není to nutné s ohledem na uplatnění základní slevy na dani.

Vaše manželka může zaměstnavatele požádat o uplatnění slevy na dani na Vás pouze v případě, že Vaše celkové příjmy nedosáhly částky 68 000,- Kč. Bude tedy nutné sečíst přesné částky příjmu od zaměstnavatele a úřadu práce.

Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).