Re: čistá mzda z brigády na rod. dovolen
uzavření "brigády" je nejasný pojem - buď jste uzavřela dohodu o provedení práce (neplatí se SP, ZP, jen se daní) nebo dohodu o pracovní činnosti, popř. prac. poměr na dobu určitou - sráží se SP, ZP, daní se
pokud máte u svého "kmenového" zaměstnavatele (tam, kde jste na rodič. dovolené) podepsané daň. prohlášení, již ho nemůžete u této "brigády" mít podepsané
takže velmi záleží, co a jak máte sjednané a kdy plánujete další těhotenství
Re: čistá mzda z brigády na rod. dovolen
Katka píše, že u druhého zaměstnavatele uzavřela dohodu o pracovní činnosti. Katko, čistá mzda se vždy vypočítá z měsíční odměny (z hodinové to dost dobře nejde). Vypočítáte takto: z celé Vaší měsíční odměny odečtete 4,5% zdravotního pojištění, 8% sociálního pojištění. Daň se pak odvíjí od toho, zda zde máte nebo nemáte podepsané daňové prohlášení (růžový dvojlist). Pokud u svého prvního zaměstnavatele nepobíráte žádnou mzdu (asi ne, když jste zde na rodičovské), pak můžete daňové prohlášení podepsat zde u tohoto druhého. Pak Vám bude zbytek po odečtení uvedených pojištění zdaněn dle příslušných daňových pásem (předpokládám, že u Vás to bude 12%) a z vypočtené daně odečtena sleva na poplatníka 600 Kč. Hrubá mzda - oboje pojištění - daň po slevě = čistá mzda.
Po novém roce se ale bude počítat mzda jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
10. 12. 2007 22:23
Dobrý den, jsem na rod. dovolené nastoupila jsem na brigádu. Pokud mám 57 hrubého na hod. kolik je to přibližně čistého. Musím to hlásit svému zaměstnavateli. Jak to ovlivní případné další těhotenství - pobírání mateřské dávky. Děkuji za odpověď.