DAR hasičům - jak účetně a daňově?

• (neregistrovaný)

11. 12. 2007 10:36

SRO dává každý rok příspěvek na podporu činnosti sboru dobrovolných hasičů. Letos (2007) poskytla SRO hasičům tento příspěvek už v lednu. A teď v prosinci jim dala příspěvek na rok 2008, ve smlouvě je to uvedeno, že je to na příští rok. Ale peníze byly vyplaceny už letos.

Běžně tyto dary účtuju 543/211 , přičemž 543 je samozřejmě nedaňový náklad a zohledňuju to až v daňovém přiznání při výpočtu daně. Ale jak s tímto darem poskytnutým dopředu? Můj názor:
    1) Účetně:
    ve 2007: 381/211
    ve 2008: 543/381
    2) Daňově:
    Zohlednit již v přiznání za rok 2007, protože dar byl fakticky poskytnut již 2007.

Co Vy na to? Souhlasíte nebo ne? Děkuju předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2007 19:37

Jitka_D (neregistrovaný)

Re: DAR hasičům - jak účetně a daňově?
      Ano souhlasím, já bych to také tak udělala. Jediné, co mě znejisťuje je to, že zatím se nikdo jiný neozval:))

• 11. 12. 2007 21:50

Eva M. (neregistrovaný)

Paní Jitko, děkuji, že jste se ozvala aspoň Vy + ještě jeden anonym :-) Třeba se ještě někdo připojí?

• 11. 12. 2007 19:37

anonym (neregistrovaný)

>SRO dává každý rok příspěvek na podporu činnosti sboru
      >dobrovolných hasičů. Letos (2007) poskytla SRO hasičům
      >tento příspěvek už v lednu. A teď v prosinci jim dala
      >příspěvek na rok 2008, ve smlouvě je to uvedeno, že je
      >to na příští rok. Ale peníze byly vyplaceny už letos.
      >
      >
      >Běžně tyto dary účtuju 543/211 , přičemž 543 je
      >samozřejmě nedaňový náklad a zohledňuju to až v daňovém
      >přiznání při výpočtu daně. Ale jak s tímto darem
      >poskytnutým dopředu? Můj názor:
      >1) Účetně:
      >ve 2007: 381/211
      >ve 2008: 543/381
      >2) Daňově:
      >Zohlednit již v přiznání za rok 2007, protože dar byl
      >fakticky poskytnut již 2007.
      >
      >Co Vy na to? Souhlasíte nebo ne? Děkuju předem.
      >Lze i takto postupovat (co se týká zaúčtování). Co se týká daňového přiznání, pak souhlasím s tím, že se promítnou v DP r. 2007 obě poskytnuté částky.

• 12. 12. 2007 18:02

LeaX (neregistrovaný)

Daňově je to určitě v pořádku.
      Účetně je to divné (neříkám nesprávné).
      Pokud zapátrám např. v úč. stadardech, je o darech zmínka v č. 19:
      "3.1.2. Analytické účty v účtové třídě 5 je třeba přizpůsobit ustanovením zákona o daních z příjmů. Zejména je nutno u účtů, na nichž se zachycují připočitatelné a odpočitatelné položky pro zjištění základu pro výpočet daňové povinnosti, sledovat tyto položky odděleně; u položek, které se z hlediska ovlivnění daňového základu uznávají podle ustanovení zákona o daních z příjmů jen ve zvlášť stanovených případech (například cestovné, dary), je nutné zajistit v účetnictví podklady pro analýzu těchto položek z hlediska daňového."
      Ve vyhl. č. 500/2002 Sb.:
      § 28 - Ostatní provozní náklady
      Položka "H. Ostatní provozní náklady" obsahuje zejména poskytnuté dary,
      smluvní pokuty a úroky z prodlení, ostatní pokuty a penále, odpis pohledávek, pojistné vztahující se k provozní činnosti, inventarizační rozdíly a škody v provozní oblasti. ...
      Osobně bych to viděla na v roce 2007 na účet 543 (přece jen jde o poskytnutý dar). Zákon neřeší, takže to bude věc názoru.

• 12. 12. 2007 18:12

Eva M. (neregistrovaný)

Paní LeoX, moc mě těší, že jste se ozvala i Vy! Děkuju Vám za příspěvek, velmi si Vás vážím. Mohu to tedy zaúčtovat vlastně úplně stejně jako každý jiný dar a nemusím to časově rozlišovat :-) Časové rozlišení si asi bude muset udělat příjemce, ale to už naštěstí neřeším :-) Děkuju a mějte se pěkně.

• 13. 12. 2007 8:00

LeaX (neregistrovaný)

Já bych to tak udělala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).