Re: Faktura placená v hotovosti
Pokud to takto dělám, tzn. že zaúčtuji fakturu přímo do pokladny, tak dávám datum UZP stejné jako datum úhrady. Jen v případě přelomu roku-DUPZ v roce minulém, platba v roce novém, tuto fa zaúčtuju do fa došlých dle DUZP, k 31.12 mám závazek , který "uhradím" dle dokladu o platbě.
Zuzik
A nebrouká Vám přitom program do ouška cosi o tom, že se snažíte nacpat vstupy do uzavřeného období?
Ano, a když uzavřené nemám a šéfová mi přinese fakturu s dnešním datem úhrady a dph např. 30.11., tak ho přece toho 30.11. mohu uplatnit, ne? Tu pokladnu mohu dělat ještě do data, kdy to přiznání nemám uzavřené a může mě někdo napadat za to, že tam dám datum vystavení jiný než datum duzp - dle faktury? To dph si mohu uplatnit i jiné čtvrtletí, ale my jedeme dle faktur. Nepřelíváme do následujícího kvartálu, pokud doklad uhradíme a obdrželi jsme ho. Pavla
>Ano, jde to i dle DUZP, uvedeného na dokladu, to je
>>datum, kdy můžete uplatnit DPH na vstupu nejdříve,
>>ale
>>lze i později. Záleží na tom, jestli už náhodou
>>nemáte
>>příslušné zdaňovací období DPH (kvartál, měsíc)
>>uzavřené.
>
>Ano, a když uzavřené nemám a šéfová mi přinese fakturu
>s dnešním datem úhrady a dph např. 30.11., tak ho
>přece toho 30.11. mohu uplatnit, ne?
Samozřejmě, že můžete:-) Možnost uplatnění DPH na vstupu není vázána na zaplacení faktury.
Tu pokladnu mohu
>dělat ještě do data, kdy to přiznání nemám uzavřené a může
>mě někdo napadat za to, že tam dám datum vystavení
>jiný než datum duzp - dle faktury?
Ne, buďte v klidu.
To dph si mohu
>uplatnit i jiné čtvrtletí, ale my jedeme dle faktur.
>Nepřelíváme do následujícího kvartálu, pokud doklad uhradíme a
>obdrželi jsme ho. Pavla
Ano, už jste mě pochopila, možná jsem se nevyjadřovala až tak přesně. DPH není přece vázáno na datum platby u účetnictví, takže přece tu pokladnu mohu dělat např. do 25. dalšího měsíce kvůli dph, ale vpd už budou s datem výplaty peněz v novém měsíci.
Takže jde o to, jestli mohu účtovat pokladnu do poloviny dalšího měsíce starý měsíc - jestli to chápete. Ty faktury se ještě s minulým Q objeví a ty neodsunujeme. A do faktur to šéfová dávat nechce, takže přes pokladnu - výdej peněz, datum vystavení dokladu a duzp napíšu dle duzp na faktuře. Je to takto v pořádku? Aby mě někdo nemohl za něco pokutovat. Ještě jednou díky za Vaši trpělivost. Pavla
Váš postup lze použít, no problem, jak napsala Zdena, tak si DPH můžete uplatnit již ke dni UZP. Já to dělám s datem zaúčtování do pokladny, protože se mi to zdá logičtější a přehlednější. Pokud chci uplatnit DUZP dřív než přes pokladní doklad, tak zaúčtuji fa.přijatou zvlášť přes závazky-zaúčtuji úč.případ a DPH a pak už jen přes pokaldnu proúčtuji úhradu.
Ale záleží jen na Vámi zvoleném postupu. Hezký den! Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
11. 12. 2007 10:59
Ahoj všem,
jak prosím řešíte faktury, které nezařazujete do faktur, ale rovnou přiřadíme s lístkem od pošty do pokladny, datum platby třeba dnes, duzp dle fa je z minulého q. Mohu vystavit pokladní doklad na datum platby a duzp opsat z faktury.
Děkuji za rady, Pavla