HPP x Slovák

• (neregistrovaný)

11. 12. 2007 17:32

Dobrý večer, zaměstnáváme Slováka na HPP, který má trvalé bydliště na Slovensku, ale celý rok je v Čechách. Jak to bude se slevou na dani u takovéhoto zaměst. v r. 08. Je daň. rezident nebo nerezident? Děkuji H.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2007 19:21

anonym (neregistrovaný)

Re: HPP x Slovák
      Nelze uplatňovat měsíčně, ale až za celý rok, pokud jeho příjmy dosažené na území ČR budou činit 90 % jeho celosvětových příjmů.

• 11. 12. 2007 19:46

Lenka (neregistrovaný)

Myslela jsem, že slevu na poplatníka mu uplatnit měsíčně lze, ale jiné slevy např. daňové zvýhodnění jen v ročním daňovém přiznání, prosím o konzultaci.

• 11. 12. 2007 21:21

H. (neregistrovaný)

Slevu na poplat.měsíčně bylo možno v letošním roce, ale našla jsem si to ohledně roku 08, tam nelze, pouze na základě přiznání, nelze to ani v ročním zúčtování mezd u zaměstnavatele. Nebyla jsem si jistá vysvětlením si, co je rezident a nerezident. H.

• 12. 12. 2007 11:19

Raduš (neregistrovaný)

Teď jsem volala na FÚ, řešila jsem stejnou situaci...řekli mi, že slevu na poplatníka mohu uplatňovat měsíčně...neboť splňuje odst.4 písmeno D smlouvy o dvojím zdanění...a je tedy daňovým rezidentem ČR, ale že by bylo lepší mít to i písemně. Ať tedy dotyčný zajde na příslušný FÚ dle jeho přechod.pobytu v ČR kde sepíše formulář "Žádost o daňový domicil" zaplatí správ.poplatek 100,-Kč

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).