Re: SP ZP prý neuznají-nehrazeno jednorá
Já myslím, že tak úplně to není pravda, já posílám 2 platby v prosinci už léta, jednu 8.12. za listopad a druhou kolem 20.12. za prosinec ( co je splatná do 8.1. následujícího roku), pokud je za rok těch plateb 12, tak mi nikdy nic nevrátili- ani sociálka ani zdravka, samozřejmě v lednu neplatím nic a za leden potom 8.2.
Kdy vám vrátí tu druhou platbu prosincovou? Za základě přehledu OSSZ?
Preplatek snad muzou vratit az na zaklade prehledu, a pokud napisu, ze preplatek chci pouzit jako zalohy - nemuzou mi nic vratit.
Btw - museli by udelat presnou inventuru uctu, aby tam nebylo nejake penale a to si myslim je pro ne tolik prace ze to delat nebudou.
Samozřejmě že by to vraceli až po podání přehledu. Mě jde spíše o to, že pokud by to nevraceli, tak jak to zaúčtovat. Někdo tvrdí, že ten přeplatek, který bude použit na zálohy 20085 není již daňově uznatelný výdaj a tudíž že jej musíme dát do příjmů a zdanit. Mě se to zdá divné, neboť v DE učtuji o přijatých a vydaných penězích a toto by nebyly přijaté peníze. Nebo se mýlím?
1) doplatky z ročních přehledů zaplacené v roce 2008 jsou nezdanitelnými výdaji
2) přeplatky z ročních přehledů vrácené v r. 2008 jsou zdanitelnými příjmy
3) přeplatky použité na umoření záíloh na r. 2008 = půjde o zápočet zdanitelné pohledávky(přeplatek) a nezdanitelného výdaje (záloha na příští období) viz pr. 5/6 ZDP
Jinak jsem také zjišťoval zda mohu poslat velkou zálohu za prosinec na OSSZ i zdrav.poj. Bylo mi řečeno, že ano, ale musí to být jednou částkou = např. každý měsíc posílám 1500 a za prosinec pošlu např. 20000 - OSSZ vysvětlila tak, že nemohu poslat zálohu 1500 a pak dodatečně 15000. Takže si myslím, že pokud zašlu v termínu do 8/12 zálohu na listopad 1500 což je v pořádku a pak koncem prosince zvýšenou zálohu na prosinec 20000, nemá OSSZ důvod mi ji vracet. Každopádně to udělám a výsledek uvidím, zkusím to z nutnosti ne proto abych si předplatil r. 2008, ale bohužel jsem letos platil min. zálohy a na příští rok spadnu do maxima a budu doplácet desítky tisíc.
Já jsem si včera volala na ZP tam mi řekli, že v pohodě můžu poslat ještě další zálohu, ikdyž jsem už 1.12. jednu zaplatila, a na OSSZ v RK mi řekli, že také můžu poslat ještě další zálohu, ale musím jim tam poslat dopis, že žádám o navýšení vyměřovacího základu na prosinec, jinak by mi to prý vrátili. Tak to ke konci prosince pošlu a bude to.
>>>>Jak na tyto zálohy reaguje Fú. Prý to může vyhodit z výdajů, jedná se o podvod, snaha snížit základ?
>
>Já jsem si včera volala na ZP tam mi řekli, že v
>pohodě můžu poslat ještě další zálohu, ikdyž jsem už 1.12.
>jednu zaplatila, a na OSSZ v RK mi řekli, že také můžu
>poslat ještě další zálohu, ale musím jim tam poslat
>dopis, že žádám o navýšení vyměřovacího základu na
>prosinec, jinak by mi to prý vrátili. Tak to ke konci
>prosince pošlu a bude to.
>>>>>Jak na tyto zálohy reaguje Fú. Prý to může vyhodit z
>>>>>výdajů, jedná se o podvod, snaha snížit základ?
Tak je snad logické, že je v zájmu podnikatele legálně snížit co nejvíce základ daně. A zvýšení zálohy není podle mě protizákonné. Proč bych neposlal v prosinci zvýšenou zálohu, když vím, že budu v r. 2008 doplácet přes 100.000 Kč
>>
>>Já jsem si včera volala na ZP tam mi řekli, že v
>>pohodě můžu poslat ještě další zálohu, ikdyž jsem už
>>1.12.
>>jednu zaplatila, a na OSSZ v RK mi řekli, že také
>>můžu
>>poslat ještě další zálohu, ale musím jim tam poslat
>>dopis, že žádám o navýšení vyměřovacího základu na
>>prosinec, jinak by mi to prý vrátili. Tak to ke konci
>>prosince pošlu a bude to.
Ad 3)
Domnívám se, že přeplatky za rok 2007, které se použijí na úhradu záloh 2008 byly daňové v 2007 a v roce 2008 se s nimi daňově již nijak nepracuje.
I kdyby to nebylo pravda, jako že to pravda je, tak vyšší pojistné v 2007 mi ovlivní základ daně s až 32% sazbou, ale v 2008 je sazba jen 15% a tak v každém případě je výhodnější poslat vyšší zálohy v 12/2007.
Hezký den!
Souhlasím, mám stejný názor, jako Vy. Myslím si, že odkaz na §5/6 ZDP, který se tu často zmiňuje, nic takové neřeší. Pokud ponechám přeplatek za účelem použití na zálohy roku 2008, tak tím "neodpadl právní důvod k jejich uplatnění" a tudíž to nemohu dávat do příjmů. Nehledě na to, že to, V DE, ani fakticky žádný příjem není. V roce 2007 jsem si předplatil službu, která se realizuje v roce 2008. To, že je platba v jednom roce daňové účinná a ve druhém nikoliv, nehraje, podle mě, žádnou roli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
11. 12. 2007 18:08
Teď jsem četla na jiném diskuzním fóru, že prý když se pošle SP a ZP v prosinci na 2x (1. se mi odečítá klasická záloha za listopad a teď chci dát příkaz na zálohu na prosinec + předběžný doplatek) tak prý mi to vrátí. Prý to berou jen když se to v prosinci pošle jednou platbou, a ta mi již 1.12. proběhla (kde se platilo pojistné za listopad). Máte s tím někdo zkušenost? je to pravda? To by byl pěkný podraz!!!