Nárok proplacení dovolené při nemocenské

• (neregistrovaný)

11. 12. 2007 18:12

Prosím o radu, jsem těhotná a toho času na neschopence. V lednu budu mět nastupovat na mateřskou dovolenou. Nemám ale vyčerpanou řádnou dovolenou za r. 2007 a to 13 dní. Musím si ukončit neschopenku, pak vybrat dovolenou a teprv pak nastoupit na mateřskou? Nebo přechod rovnou z neschopenky na mateřskou a dovolenou mi musí proplatit? A kdy mi ji musí proplatit, nebudu muset čekat až na další rok, že by čekali jestli si ji v r. 08 nevyberu? Peníze by se hodily co nejdříve. Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2007 23:16

xy (neregistrovaný)

Re: Nárok proplacení dovolené při nemoce
      dovolená nelze proplatit - jen kdybyste končila PP (popř. měli nárok větší než 20 PD/rok - to, co by bylo nad, pak by za jistých podmínek proplatit šlo - až napřesrok)
      pokud máte neschopenku,tak jste práce neschopná - pokud by Vás lékař uschopnil a tudíž byla práce schopná, potom dovolenou můžete čerpat ještě před mat. dovolenou
      pokud dovolenou nevyčerpáte, máte možnost ji čerpat ihned po mateřské dovolené (musíte o ni ale písemně zažádat zaměstnavatele a on Vám ji umožní čerpat - zůstatek D z r. 2007 a celý nárok D z r. 2008) - § 217 odst. 5 Zák.pr.
      zároveň můžete požádat i o rodič. příspěvek (na soc. dávkách) - tzn., že můžete mít současně příjem za dovolenou i rodič. příspěvek - to zákon umožňuje
      poté písemně požádáte zaměstnavatele o čerpání rodič. dovolené (až do 3 let dítěte)
      pokud o dovolenou po mat. dovolené nepožádáte, novela ZP umožňuje ji čerpat (za r. 2008 bude pravděpod. pokrácena) až po čerpání rodičovské dovolené - § 218 odst. 3 ZP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).