Re: Nárok proplacení dovolené při nemoce
dovolená nelze proplatit - jen kdybyste končila PP (popř. měli nárok větší než 20 PD/rok - to, co by bylo nad, pak by za jistých podmínek proplatit šlo - až napřesrok)
pokud máte neschopenku,tak jste práce neschopná - pokud by Vás lékař uschopnil a tudíž byla práce schopná, potom dovolenou můžete čerpat ještě před mat. dovolenou
pokud dovolenou nevyčerpáte, máte možnost ji čerpat ihned po mateřské dovolené (musíte o ni ale písemně zažádat zaměstnavatele a on Vám ji umožní čerpat - zůstatek D z r. 2007 a celý nárok D z r. 2008) - § 217 odst. 5 Zák.pr.
zároveň můžete požádat i o rodič. příspěvek (na soc. dávkách) - tzn., že můžete mít současně příjem za dovolenou i rodič. příspěvek - to zákon umožňuje
poté písemně požádáte zaměstnavatele o čerpání rodič. dovolené (až do 3 let dítěte)
pokud o dovolenou po mat. dovolené nepožádáte, novela ZP umožňuje ji čerpat (za r. 2008 bude pravděpod. pokrácena) až po čerpání rodičovské dovolené - § 218 odst. 3 ZP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
11. 12. 2007 18:12
Prosím o radu, jsem těhotná a toho času na neschopence. V lednu budu mět nastupovat na mateřskou dovolenou. Nemám ale vyčerpanou řádnou dovolenou za r. 2007 a to 13 dní. Musím si ukončit neschopenku, pak vybrat dovolenou a teprv pak nastoupit na mateřskou? Nebo přechod rovnou z neschopenky na mateřskou a dovolenou mi musí proplatit? A kdy mi ji musí proplatit, nebudu muset čekat až na další rok, že by čekali jestli si ji v r. 08 nevyberu? Peníze by se hodily co nejdříve. Díky