Re: prac.pohotovost-prosím p.Jiřku,Betu
Já bych nebyl až tak přesvědčen, že MPSV musí mít ve všem pravdu. Zrovna v tomto případě mi jejich výklad připadá ujetý. Já nevidím jediný důvod, proč nenařídit na svátek pohotovost, zvláště v případě měsíčního platu. Protože jak jste sama napsala, ten se (pouze) nekrátí, takže žádný souběh nevidím. Prostě svátek je pro něj volný den, stejně jako sobota a neděle.
Toť můj názor.
Dík za názor, jenže oni nám napsali, že protože pohotovost může být jen mimo pracovní dobu, pracovní doba = plat, svátek = plat (nekrácený) tzn. že ve svátek (06.30-15.00 - normální prac. doba) nelze dát odměnu za pohotovost za tu jakoby normální pracovní dobu. Jenže pochopitelně nikdo to nechce sloužit protože by za dobu 06.30-15.00 neměl nic navíc než ostatní zaměstnanci, kteří pohotovost nemají. Super co ? Člověk by myslel, že za pohotovost ve svátek by měla být náhrada ještě vyšší než normálně - normálně je letos 10% průměrné mzdy - cca 10 - 12 Kč na hodinu. Nesmíte se nikam moc hnout z domu, ani pivko po obědě ....
Já Vám rozumím.
Můj názor vychází z §91 "Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu, a svátky".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
12. 12. 2007 9:13
Prosím ty, kteří mají zkušenosti s pracovní pohotovostí.
Pracovní pohotovost samozřejmě nelze nařídit na dobu dovolené. Musí ji prostě držet pracovník, který dovolenou nemá.
Ale jak to provést, když musíme zajistit pracovní pohotovost (výjezdy na opravy el. zařízení) v době svátku. Jelikož jsou pracovníci odměňováni měsíčním platem - plat se za svátek nekrátí.
Pohotovost nelze na dobu svátku nařídit, jelikož, dle výkladu MPSV by znamenalo poskytování odměny za pracovní pohotovost současně s platem za tuto dobu. Jak to ale provést, protože jestliže pracovník dostane jen plat, tak jako všichni ostatní, chová se taky jako ostatní - tzn. může se po obědě napít piva, odjet tam, kde není telef. signál apod. Tudíž nemusí být, tak jak je to v případě pohotovosti , připraven k výjezdu. Nevím jak tuto situaci řešit - buď bude v době svátku nepokryta pohotovost - což samozřejmě nelze, nebo bude muset být pracovník na pracovišti a tím pádem je to výkon práce ve svátek. Navíc nám bylo sděleno, že se ale nejedná o práci přesčas, protože to není čas nad rámec týdenní pracovní doby. A teď, prosím, raďte jak můžete , ve vyhledávači a nikde na netu jsem tento případ nenašla. Z MPSV nám bylo všechno toto sdělené s tím, že : Protože i na tuto dobu je nutné zajistit práci pracovníků, vykonávajících nutné činnosti pro případ vzniku mimořádných událostí, je třeba VHODNÝMI ORGANIZAČNÍMI OPATŔENÍMI zajistit, aby pro případ povolání k výkonu činnosti byli dosažitelní. Hlava mi to nebere - jak zajistit?
Moc díky za rychlé názory.