Re: nerezident a rezident v roce 2008
můžete mi říci, kde jste se to dočetla ? zkusila jsem dotaz na BC, odpověděla mi Lea, ale neřekla mi nic nového,nedopátrala jsem se odpovědi právě na to, zda MUSÍ mít domicil nerezident pokud chce uplatnit slevu na dani či zda záleží na úsudku zaměstnavatele a stačí prohlášení nerezidenta, že zde má byt, rodinu, středisko os.zájmů a doloží. Na to mi nikdo neodpověděl :) napište mi prosím, kde jste vyčetla, že MUSí mít domicil, děkuji
teda opravdu nevím co je to domicil (prosím o vysvětlení :o) ale pokud vím, od 1.1.2008 nemůžete cizinci pracujícími v čr uplatňovat slevu na dani měsíčně, až při ročním zúčtování celou částku, a to pouze v případě, že měl více než 90% příjmů v čr (školení :o)
Rezident a domicil
Domicil je v odstatě totéž co rezidenství.
Potvrzení o daňovém domicilu mi vyství stát, ve kterém se cítím být rezidentem, ve kterém zdaňuji celosvětové příjmy.
Hlavně v něm musím mít středisko životních zájmů (byt, rodinu...), to že jedu do ciziny na rok jako brigádník ze mne rezidenta cizího státu ještě nedělá.
petrolejko, na semináři vám říkali, že může nerezident uplatnit v ročním zúčtování za podmínky 90% příjmů? zdá se mi, že jste to pochopila špatně. Vy nerezidentovi nemůžete provést roční zúčtování, ale on musí jít na DPFO na FÚ. Pro povinnost podání DPFO přibyli pro další zdaňovací období (za rok 2008) nerezidenti, kteří uplatňují s l e v y na dani nebo daňové zvýhodnění nebo odčitatelné položky od základu daně (úroky z hypotéčního úvěru či z úvěru ze stavebního spoření). U nerezidentů se slevy na dani ani daňové zvýhodnění neuplatňují při výpočtu záloh, proto musí, pokud chce uplatnit, jít na DPFO a v žádném případě zaměstnavatel nesmí provést roční zúčtování ;-) a FO, které nebyly vyplaceny zúčtované mzdy v daném zdaňovacím období (a tudíž nebyly zahrnuty do celkového základu daně) a byly jí vyplaceny později, kdy již osoba nebyla zaměstnancem.
V letošním roce mohl nerezident uplatnit pouze slevu na poplatníka
a na studenta. Pokud chtěl zvýhodnění na dítě musel si nerezident podat daňové přiznání pokud nejměně 90 % příjmů je ze zdrojů na území ČR.
V roce 2008 rezident může mít všechny slevy, nerezident pouze slevu na studenta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
12. 12. 2007 21:01
Jak to bude v roce 2008. Dočetla jsem se, že pokud nebude mít cizí státní příslušník daňový domicil, nemůže bez něho uplatnit slevu na dani. A dále, když nerezident nebude mít domicil a nebude uplatňovat slevu na dani, může podepsat daňové prohlášení na rok 2008, aby mohl mít mzdu sráženou zálohovou daní?
Děkuji za odpověď