Re: Výběr poplatků u lékaře v r. 2008
Poplatky bude evidovat ZP, tzn. že není potřeba potvrzení, lékař vás zavede do databáze pro Zp že vás ošetřil a tím je dáno že od vás vybral poplatek, který se zavede do databáze k vašemu jménu a bude se považovat za vybraný, pakliže načtení poplatků a doplatků za léky přesáhne 5000,-Kč v kalendářním roce ZP vám tyto peníze vrátí. Tzn. platit budete pořád a vracet vám to bude ZP po ukončení kvartálu.
Ale mně hlava nebere to, že musí ošetřit i toho, kdo poplatek nezaplatí. Co když zaplatím, ale lékař zapomene (úmyslně nebo neúmyslně) napsat na ZP, že jsem poplatek zaplatila - a když nebudu mít potvrzení, tak jak to zdokladuji, že jsem opravdu zaplatila?
Potvzení o zaplacení poplatku v každém případě vyžadujte, zvláště jestli očekáváte vracení poplatků. Budete platit lékaři, nebo lékárně, nikoliv zdravotní pojišťovně. Nespoléhejte na to, že se u ní informace o vybraných poplatcích nějak sejdou. Lékaři navíc nemusejí Vámi zaplacený poplatek vykázat buď vůbec, nebo pozdě, nebo pod chybným kódem ...
děkuji za Vaše názory - souhlasím s Vámi, že bude nejlepší, když si občan potvrzení o zaplacení poplatku vyžádá, aby předešel případným neoprávněným exekucím (třeba nakonec Ústavní soud rozhodne o tom, že poplatky jsou vybírány protizákonně - a na základě tohoto potvrzení by se mohly peníze vracet)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
13. 12. 2007 7:57
Prosím, můžete mi vysvětlit, jak to bude příští rok s výběrem poplatků u lékaře? V médiích nás nabádají k tomu, že není potřeba od lékařů požadovat potvrzení o zaplacení 30 Kč za ošetření (vyšetření) kvůli nárůstu administrativy lékařů. Další osobnosti (politici) nabádají občany, aby poplatky neplatili.
Pokud bude občan ctít zákony a bude platit (bez vyžádaného potvrzení o úhradě), jakou má jistotu, že se nedostane na listinu neplatičů? Když nebude mít potvrzení o platbě, tak se nebude moci nijak bránit, že peníze opravdu lékaři předal. Ten, kdo odmítne poplatek zaplatit,také žádné potvrzení mít nebude. Nebo budou podepisovat nějaký papír o uznání dluhu? Co když ho odmítnou podepsat?
Takže, pokud lékař peníze převezme bez potvrzení (s největší pravděpodobností je tedy ani nezdaní), tak po několika hodinách nebude vědět, od koho platbu přijal a od koho ne. Mám obavy, aby se slušní lidé, kteří nikdy neměli problémy se zákony, nyní do problémů nedostali - prý budou moci tyto dluhy vymáhat exekutoři (info z TV).
Také jsem nikde zatím nezjistila, jak takové potvrzení vlastně má vypadat - aby bylo uznáno pro zaměstnavatele na FÚ, Kooperativu -
to když zaměstnanec, který utrpěl prac.úraz bude jezdit po různých ošetřeních (vyšetřeních). Pokud totiž zaměstnavatel vyšle zaměstnavatel zaměstnance na prohlídku, tak bude zaměstnanec požadovat od něho proplacení.