Re: Vypoved v tehotenstvi
Pak zřejmě nejde o výpověď, ale o oznámení, že Vám pracovní poměr skončil. Zaměstnavatel totiž nemá důvod Vám dávat výpověď. Výpověď znamená, že při trvání prac. poměru jedna ze stran vypoví smlouvu, pak běží výpovědní lhůta a pak teprve prac.poměr končí. Vy jste ale měla smluvený poměr jen do 30.11., takže Váš pracovní poměr tímto dnem skončil a žádná výpověď není potřeba. Od kdy jste nemocná? Kdy máte předpokládaný den porodu? (předpokládám, že 30.11. už jste byla těhotná).
Vyborne,takze normalne dva mesice pred porodem muzu zamestnavatele pozadat o penezitou pomoc v materstvi.
Teoreticky budu porad pod zamestnavatelem v ochrane do konce me materske dovolene.Jestli sem to pochopila dobre.
Jinak strasne vsem moc dekuji za rychlou radu jsem z toho spatna a nevedela sem si rady.
I kdybyste nic nepodepsala, jste nezaměstnaná, a to od 1.12., protože Váš pracovní poměr automaticky skončil 30.11. (měla jste to tak smluvené). Vaše nemoc trvá a nemocenskou budete dostávat až do uschopnění (vždycky zaměstnavateli pošlete lístek na peníze a pak uschopenku). Protože Váš pracovní poměr skončil v době těhotenství, máte ochrannou lhůtu půl roku. Ochranná lhůta znamená, že když v této době nastoupíte na mateřskou, což musí být 42 kal. dnů přede dnem porodu, budete mít nárok na mateřské dávky (zaměstnavateli odevzdáte formulář od lékaře o nástupu na mateřskou). Pokud máte lékařem potvrzený předpokládaný porod 13.5., nástup na mateřskou musí být 1.4.08.
Na ÚP chodit nemusíte, protože jste pojištěná z titulu nemoci a pak budete z titulu pobírání mateřských dávek.
Je zde ale ještě jedna otázka - abyste na mateřské dávky měla nárok, musí být splněna ještě jedna podmínka a to nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem. Od kdy jste byla zde zaměstnaná a co bylo předtím?
Tak do tohoto zamestnani sem nastoupila 11.4.2007 a to pouze na dohodu o provedeni prace kvuli studiu, do hlavniho pracovniho pomeru jsem sla 1.6.2007 z duvodu ukonceni studia na stredni skole.Takze pred tim sem byla studentkou stredni odborne skoly.
Ta dohoda o prov. práce se do pojištění nepočítá, protože se z ní pojištění neodvádí, ale ten prac. poměr ano. Také se jako pojištění počítá doba, kdy budete pobírat nemocenské dávky po skončení prac. poměru, případně evidence na ÚP,takže tu podmínku splníte. Mateřské dávky budete pobírat na základě těch výdělků ve skončeném zaměstnání. A pak požádáte na úřadě o rodičovský příspěvek a vyberete si některou variantu jeho pobírání. Ale kdybyste pak byla zase těhotná a neměla nového zaměstnavatele, další mateřské dávky už pobírat nebudete. Hodně štěstí.
>>>>30.11. (měla jste to tak smluvené). Vaše nemoc trvá a
>>>>nemocenskou budete dostávat až do uschopnění (vždycky
>>>>zaměstnavateli pošlete lístek na peníze a pak
>>>>uschopenku). Protože Váš pracovní poměr skončil v
>>>>době
>>>>těhotenství, máte ochrannou lhůtu půl roku. Ochranná
>>>>lhůta
>>>>znamená, že když v této době nastoupíte na mateřskou,
>>>>což musí být 42 kal. dnů přede dnem porodu, budete
>>>>mít
>>>>nárok na mateřské dávky (zaměstnavateli odevzdáte
>>>>formulář od lékaře o nástupu na mateřskou). Pokud
>>>>máte
>>>>lékařem potvrzený předpokládaný porod 13.5., nástup
>>>>na
>>>>mateřskou musí být 1.4.08.
>>>>Na ÚP chodit nemusíte, protože jste pojištěná z
>>>>titulu
>>>>nemoci a pak budete z titulu pobírání mateřských
>>>>dávek.
>>>>Je zde ale ještě jedna otázka - abyste na mateřské
>>>>dávky měla nárok, musí být splněna ještě jedna
>>>>podmínka a
>>>>to nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech
>>>>před
>>>>porodem. Od kdy jste byla zde zaměstnaná a co bylo
>>>>předtím?
>>>
>>>Tak do tohoto zamestnani sem nastoupila 11.4.2007 a
>>>to
>>>pouze na dohodu o provedeni prace kvuli studiu, do
>>>hlavniho pracovniho pomeru jsem sla 1.6.2007 z duvodu
>>>ukonceni studia na stredni skole.Takze pred tim sem
>>>byla
>>>studentkou stredni odborne skoly.
>>
>>Ta dohoda o prov. práce se do pojištění nepočítá,
>>protože se z ní pojištění neodvádí, ale ten prac.
>>poměr
>>ano. Také se jako pojištění počítá doba, kdy budete
>>pobírat nemocenské dávky po skončení prac. poměru,
>>případně evidence na ÚP,takže tu podmínku splníte.
>>Mateřské
>>dávky budete pobírat na základě těch výdělků ve
>>skončeném zaměstnání. A pak požádáte na úřadě o
>>rodičovský
>>příspěvek a vyberete si některou variantu jeho
>>pobírání. Ale kdybyste pak byla zase těhotná a neměla
>>nového
>>zaměstnavatele, další mateřské dávky už pobírat
>>nebudete. Hodně štěstí.
>
>Dobra ja Vam velice dekuji za informace
A na co se ptáte, co jak by pak bylo? Mateřskou budete pobírat od dubna 196 kal. dnů. V té době si můžete i vydělávat. Můžete nastoupit do školy, můžete dělat co chcete. Až skončí mateřská, požádáte úřad o rodičovský příspěvek (tam, kde budete po narození dítěte žádat o přídavky na dítě). I u rodičovského příspěvku můžete dělat co chcete, jen nesmíte dát dítě na víc než 5 dní v měsíci do jeslí nebo školky, od 3 let pak ne na víc, než 4 h denně. Nevím, zda jste osamělá nebo ne, ale dosud platilo, že osamělé maminky pobíraly mateřské dávky 37 týdnů, nevím, zda to ponechali i pro příští rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
14. 12. 2007 20:49
Dobry den,
mam dotaz,zamestnavatel mi poslal postou vypoved.Mela jsem smlouvu na dobu urcitou.Momentalne jsem na nemocenske z duvodu tehotenstvi jelikoz ho mam rizikove.
Kdyz sem byla odvezt do zamestnani listek na penize mely byt pripraveny papiry na podepsani ne vsak vypoved to uz mi nikdo nezdelil.Az ted kdyz mi prisla postou.Jak to tedy je s ochranou lhutou?Jak mam tedy postupovat?Vubec si nevim rady.
Dekuji predem za odpoved