Zaměstnanec+živnost od 12/07+těhotenství

• (neregistrovaný)

15. 12. 2007 10:12

V současné době jsem v zaměstnaneckém poměru a od 5.12.2007 jsem otevřela vlastní obchod (živnostenský list mám vystaven od 9/07. Navíc jsem v pátém měsíci těhotenství. Co je pro mě výhodnější? Ukončit ke konci roku zaměstnanecký poměr a jako hlavní mít pouze podnikání, nebo je možno zůstat zaměstnána (z toho pak čerpat rod.příspěvky) a podnikání mít jako vedlejší prac.činnost? Jde mi o to, abych nemusela kvůli pobírání rod.příspěvku přerušit podnik. činnost. A jakým způsobem zaplatit pojištění a podat daň. přiznání v tomto případě? Neexistuje výjimka, pokud se začně podnikat až ke konci roku, aby se vše z toho plynoucí přesunulo až do roku 2008?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 12. 2007 12:29

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zaměstnanec+živnost od 12/07+těhoten
      Pokud nemusíte ukončit prac. poměr, tak nekončete. Normálně nastoupíte na mateřskou (v rozmezí 8 až 6 týdnů před porodem) a budete dostávat mateřské dávky na základě prac. poměru. Po skončení mateřské dovolené požádáte zaměstnavatele o vyčerpání veškeré řádné dovolené, která Vám zbyla z roku 2007 a která Vám vznikne za rok 2008, protože doba mateřské dovolené se považuje za dobu odpracovanou (přestože fakticky při mateřské nepracujete). Dovolenou vyberete tak, aby bezprostředne navazovala na mateřskou, dostanete ji zaplacenou a před jejím koncem požádáte zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou tak, aby navazovala na řádnou dovolenou. Přitom můžete klidně podnikat, protože jako OSVČ mateřské dávky dostávat nebudete (to byste si musela platit nemocenské pojištění aspoň 180 dní před porodem a to jste jistě neplatila). Pobírání rodičovského příspěvku nesouvisí s ničím. To je státní dávka a můžete při jejím pobírání podnikat, pracovat v pracovním poměru nebo být doma. Jedinou podmínkou je to omezené dávání dítěte do jeslí nebo školky.
      Kdybyste pracovní poměr ukončila, pak by Vám jednak nevznikl nárok na řádnou dovolenou za rok 2008 a jednak byste vlastně už neměla zaměstnavatele, takže kdyby se stalo a Vy čekala další dítě, už byste neměla mateřskou na základě toho zaměstnání. Takto budete stále zaměstnancem a řešení, zda nastoupit zpět do práce nebo ne se odsune o pár let.
      Na to pojištění při podnikání a vůbec vše o podnikání Vám snad odpoví někdo jiný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).