Přechod na účetnictví

• (neregistrovaný)

15. 12. 2007 10:34

Začátkem roku 2006 přešla firma na vedení účetnictví. V daňovém přiznání si pak uplatnila odpis pohledávek vyplývajících z vedení daň. evidence. Někde jsem četla, že se musí dále během několika let dodanit - přišlo mi to nesrozumitelné. Myslela jsem, že po uplatnění odpisu je již tato problematika přechodu uzavřena...nebo vyplývá pro firmu ještě nějaká povinnost?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 12. 2007 11:02

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Přechod na účetnictví
      Daňové odpisy pohledávek je možno uplatňovat pouze za určitých podmínek - např. že nejsou promlčené atd. - blíže viz zákon o rezervách. Ale hlavní podmínkou je, že "odpisovat" lze pouze takové pohledávky, které byly předtím zdaněny ve výnosech. Jestliže máte z doby DE pohledávky, které jste nezdaňovali, tak není důvod, abyste je ještě odepisovali!
      Takže:
      Při přechodu z DE na podvojko jste především měla všechny pohledávky dodanit buď najednou nebo během devíti let. A následně můžete vytvářet opravné položky (to jsou ty "odpisy")
      k pohledávkám, které splňují zákonné podmínky!!!
      Blíže viz třeba tady www.volny.cz/prechod

• 16. 12. 2007 10:47

Alena (neregistrovaný)

Vtéto firmě jsem až od letoška, takže způsob přechodu z DE na PÚ je mi zde pochybný. Do daňové základu za rok 2006 byla uvedena plná výše pohledávek i závazků z DE.Následně do úprav snižující VH uvedly odpis pohledávek v plné výši z DE - tvorba opr.položek zde byla a je neznámá :-), tudíž v účetnictví vůbec nefigurují. Myslím si, že šlo z jejich strany o špatnou interpretaci podmínek přechodu. Jaká je zde možnost uvedený situace na správnou míru?

• 16. 12. 2007 11:06

Irena (neregistrovaný)

Opravné položky se týkají pouze účetnictví /podvojného/. V DE OP neexistují.

• 16. 12. 2007 16:32

Eva M. (neregistrovaný)

Doporučuji nechat si rok 2006 prověřit auditorem, který se zároveň dobře vyzná i v daních, nebo prověřit nějakým daňovým poradcem. Pokud se zjistí rozdíly, doporučuji podat dodatečné přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).