Re: Přechod na účetnictví
Daňové odpisy pohledávek je možno uplatňovat pouze za určitých podmínek - např. že nejsou promlčené atd. - blíže viz zákon o rezervách. Ale hlavní podmínkou je, že "odpisovat" lze pouze takové pohledávky, které byly předtím zdaněny ve výnosech. Jestliže máte z doby DE pohledávky, které jste nezdaňovali, tak není důvod, abyste je ještě odepisovali!
Takže:
Při přechodu z DE na podvojko jste především měla všechny pohledávky dodanit buď najednou nebo během devíti let. A následně můžete vytvářet opravné položky (to jsou ty "odpisy")
k pohledávkám, které splňují zákonné podmínky!!!
Blíže viz třeba tady www.volny.cz/prechod
Vtéto firmě jsem až od letoška, takže způsob přechodu z DE na PÚ je mi zde pochybný. Do daňové základu za rok 2006 byla uvedena plná výše pohledávek i závazků z DE.Následně do úprav snižující VH uvedly odpis pohledávek v plné výši z DE - tvorba opr.položek zde byla a je neznámá :-), tudíž v účetnictví vůbec nefigurují. Myslím si, že šlo z jejich strany o špatnou interpretaci podmínek přechodu. Jaká je zde možnost uvedený situace na správnou míru?
Opravné položky se týkají pouze účetnictví /podvojného/. V DE OP neexistují.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
15. 12. 2007 10:34
Začátkem roku 2006 přešla firma na vedení účetnictví. V daňovém přiznání si pak uplatnila odpis pohledávek vyplývajících z vedení daň. evidence. Někde jsem četla, že se musí dále během několika let dodanit - přišlo mi to nesrozumitelné. Myslela jsem, že po uplatnění odpisu je již tato problematika přechodu uzavřena...nebo vyplývá pro firmu ještě nějaká povinnost?