Re: Nevyfakturovaná zakázka
Nebo by byla nejlepší dohadná položka aktivní ve výši smluvní ceny za zakázku (s tím, že je ale velmi pravděpodobné, že nám uhradí jenom část nebo nic)?
Tento výnos pak v roce 2007 zdaním. Rozdíl, který mi (předpokládám) v roce 2008 vznikne, je pak pro mě daňový náklad roku 2008 nebo se musí opravit základ daně 2007?
Díky moc za odpovědi.
Zdanitelné plnění, když jste nic nefakturovali? Vy jste něco prokazatelně předali? Jestli ne, tak bych účtovala normálně o nedokončené výrobě (přímé náklady + případně mzdy) a až se příští rok dohodnete tak bych ji zase rozpustila. Jestli jste něco předali, tak bych to asi fakturovala a případně příští rok udělala dobropis.
Děkuji za odpověď. Celá situace se naštěstí vyřešila a jednatel domluvil se zákazníkem slevu, takže budeme fakturovat a vše je vyřešeno. Nicméně jsem tuto problematiku ještě studovala napíšu sem názor na řešení situace dle odborných časopisů: opravdu by se měla celá věc fakturovat přes dohadný účet aktivní (chci zaúčtovat pohledávku, která se vztahuje k běžnému období, ale neznám její přesnou výši) a zdanit v roce 2007. Pokud bychom se v roce 2008 dohodli na částku nižší, tak snížit výnosový účet v roce 2008.
Nedokončená výroba v tomto případě nepřipadá v úvahu, protože věc byla předána a ani fakturace by nebyla nejsprávnější řešení, protože bychom museli zbytečně odvádět vysoké DPH, navíc přes dobropis v roce 2008 bychom museli opravovat základ daně v roce 2007.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 12. 2007 18:38
Mám tu takovou ňamku na konci roku.
Dělali jsme zakázku, kde se vyskytly problémy a jednatel domluvil se zákazníkem, že tuto věc nebudeme zatím fakturovat.
Já tu teď mám celkem vysoké náklady (cca 80 tisíc), které patří k této zakázce a DUZP mají v roce 2007, ale oproti nim není vystavená faktura.
Jak to vyřešit účetně a daňově? Je lepší na to vystavit fakturu i kdyby měla být v příštím roce dobropisována (je to složitější, protože zákazník službu přeprodával a nyní to řeší jeho právníci) nebo to nechat a dát jako náklady příštího období, s tím, že sepíšeme dohodu, že věc bude fakturována až se to právně uzavře a dohodne se fakturovaná částka.