SP/ZP v nákladech příjmech 2008

• (neregistrovaný)

18. 12. 2007 22:01

Rád si udělám jasno, jak to bude příští rok. V novém zákoně jsem našel věty, které se ruší a tím dochází k nemožnosti odečtení zaplaceného SP a ZP od daňového základu. Nemohu se ale už dopídit místa, kde zůstává, že přeplatek SP a ZP patří do zdanitelných příjmů. Doposud jsem nad tím nepřemýšlel, protože to mělo logiku. Pokud platba poj. je daňový výdaj, vrácený přeplatek je zase daňový příjem (dalo se říct, že vrácený přeplatek byla platba poj. s mínusem). Od 2008 by měla být platba nedaňový výdaj a vrácený přeplatek zůstat (jak se všude píše) v daňových příjmech. Z toho mi vychází, že ať se letos zařídím jakkoliv, vždy prodělám (= zdaním 2x), pokud tedy ovšem v březnu 2008 přeplatek na poj. nenechám použít na nové zálohy. Což ovšem problém neřeší, pouze odsouvá. Pokud totiž vygeneruji v roce 2008 znova přeplatek na pojištění, daň. základ za 2008 tím nijak neovlivním a v r. 2009 budu mít přeplatek, který půjde buď do daň. příjmů nebo zase na nové zálohy a tak pořád dokola donekonečna, což je obzvláště nepříjemné po ty, kteří mají velké výkyvy v ročních příjmech.

Nakopne někdo? Ať už odkazem na paragraf nebo nalezením chyby v mé úvaze.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).