Re: SP/ZP v nákladech příjmech 2008
když jsem četla ty změny pochopila jsem, že přeplatek SP a ZP za rok 2007 v roce 2008 půjde do příjmu což je pochopitelné, protože SP a ZP je v tomto roce v daňových výdajích. V roce 2008 SP a ZP již jako daňový výdaj nebude tím padem ani přeplatek na těchto pojištěních v roce 2009 nebude daňovým příjmem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
18. 12. 2007 22:01
Rád si udělám jasno, jak to bude příští rok. V novém zákoně jsem našel věty, které se ruší a tím dochází k nemožnosti odečtení zaplaceného SP a ZP od daňového základu. Nemohu se ale už dopídit místa, kde zůstává, že přeplatek SP a ZP patří do zdanitelných příjmů. Doposud jsem nad tím nepřemýšlel, protože to mělo logiku. Pokud platba poj. je daňový výdaj, vrácený přeplatek je zase daňový příjem (dalo se říct, že vrácený přeplatek byla platba poj. s mínusem). Od 2008 by měla být platba nedaňový výdaj a vrácený přeplatek zůstat (jak se všude píše) v daňových příjmech. Z toho mi vychází, že ať se letos zařídím jakkoliv, vždy prodělám (= zdaním 2x), pokud tedy ovšem v březnu 2008 přeplatek na poj. nenechám použít na nové zálohy. Což ovšem problém neřeší, pouze odsouvá. Pokud totiž vygeneruji v roce 2008 znova přeplatek na pojištění, daň. základ za 2008 tím nijak neovlivním a v r. 2009 budu mít přeplatek, který půjde buď do daň. příjmů nebo zase na nové zálohy a tak pořád dokola donekonečna, což je obzvláště nepříjemné po ty, kteří mají velké výkyvy v ročních příjmech.
Nakopne někdo? Ať už odkazem na paragraf nebo nalezením chyby v mé úvaze.