Oprava nemovitosti a nárokování DPH

• (neregistrovaný)

19. 12. 2007 9:13

Dobrý den,
    mám dotaz ohledně opravy nemovistosti, kterou s.r.o. má v majetku a používáji ke své činnosti a zároveň část pronajímá plátci DPH , tedy fakturuje s 19%DPH. Momentálně firma opravuje topení v celém objektu t.j. v 1,2,3 podlaží, přičemž během roku 2008 bude chtít prostory v 2,3 patře přebudovat na byty a tudíž fakturovat nájem bez DPH. Momentálně tam byty nejsou, snad jednou budou. Mám velké obavy, že jestli si uplatním dnes 19%DPH z opravy topení v celém objektu, že mi to finanční úřad napadne, protože v 2,3 patře budou následně osvobozená zdanitelná plnění (fakturace nájemného nájemníkům). Prosím Vás řešil někdo takovou situaci?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 12. 2007 12:01

Jaromír (neregistrovaný)

Re: oprava nemovitosti a nárokování DPH
      No já myslím, že vám to FÚ nenapadne, protože v době, kdy jste DPH uplatňovala ještě jste nepronajímala podle § 56 (tuším). Až pronajímat začnete, pak teprve budete bez nároku na odpočet u přijatých plnění vztahujících se k tomuto osvobozenému pronájmu.

• 19. 12. 2007 12:16

Andrea (neregistrovaný)

No jo , to by potom bylo náramně jednoduché. Koupit nemovistost postupně ji zpravit a nárokovat si DPH a pak až ji budu mít celou spravenou začít pronajímat. DPH z opravy nemovitosti bych měla v kapse a pak by přišli nájemníci a fakturovali by jsme nájem bez DPH. To by asi stát nerad dotoval. Bude v tom nějakej háček ...

• 19. 12. 2007 12:34

Jaromír (neregistrovaný)

Á, nevěřící Tomáš :-))
      V době, kdy jste opravu prováděla vám opravovaná stavba slouží pro zdanitelná plnění a v době uplatnění odpočtu daně jste vůbec, ale vůbec nepředpokládala využití opravy pro osvobozený pronájem stavby. Poněkud jíná situace by byla, kdyby se jednalo o TZ. Pokud by toto technické zhodnocení bylo samostatným majetkem, při jehož pořízení byl uplatněn nárok na odpočet daně v plné výši a dojde ke změně účelu použití pro účely, kdy plátce nárok na odpočet daně nemá, např. pro osvobozený pronájem stavby, pak by byla povinnost provést úpravu odpočtu daně podle § 78 zákona o DPH. To ale podle mne není váš případ.

• 19. 12. 2007 12:50

Andrea (neregistrovaný)

Mám obavy , že to je můj případ. Dnes opravuji topení v objektu, v jehož části v roce 2008 zřejmě bude následně technické zhodnocení a budou byty.

• 19. 12. 2007 14:22

LeaX (neregistrovaný)

Pokud jde o opravy (skutečně opravy), nic se neděje, nárok na odpočet aktuálně máte.
      V případě TZ celého objektu, jehož výsledkem budou i byty (jen malá část bytů se dá pronajmout s DPH - pro nájemce plátce platí podmínka využití k ekonomické činnosti), je třeba DPH "prohnat" kráticím koeficientem. Výhodou bývá stavební činnost v jednom roce, osvobozený nájem v dalším období.
      V případě, že jde o nemovitost pořízenou do 30.04.2004, § 78 ZDPH je na Vás nepoužitelný, a to včetně TZ (§ 78 by se uplatnil jen u nájemce, který provádí TZ ve vlastní režii). § 79 ZDPH se na Vás rovněž nevztahuje (pokud pořízeno do 30.04.2004).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).