Re: pracovní doba
Mezi lidmi koluje několik mýtů (a to dokonce i mezi lidmi, kteří mzdy zpracovávají!!) a toto je jeden z nich. Druhý je ten, že kdo pracuje běžně Po-Pá a půjde do práce v sobotu, nemá nárok na příplatek za sobotu. Nebo příplatek za práci v noci se vyplácí až když se odpracují nejméně 3 hodiny. Přitom v ZP se píše něco asi v tomto smyslu: za hodinu práce ..... náleží zaměstnanci ..... . Žádné další podmínky, takže opravdu nevím, kde k těmto výkladům dochází.
Nechápu, jak někdo může chodit do práce - jak to komu vyhovuje.??!! Zaměstnavatel by měl stanovit pracovní dobu - od kdy - do kdy, nebo zavést pružnou pracovní dobu. Přece si nemůžete dělat, co se vám líbí. Samozřejmě, že byste se potom mohli domáhat nočního příplatku!!
Asi jste mi neporozuměli.
1.Do práce chodíme tak jak nám to vyhovuje:jsme malá firma na vesnici kam jezdí autobus z každého směru jinak a tak jeden přijíždí do práce v 5:15 protože daší spoj mu jede až v 7:45 druhý jezdí odjiinud a tomu to jede už ve 4:55 a dalšímu zase jinak.
2.My ten noční příplatek nechceme.Mi chceme do práce chodit tak jako doposud.Jsme nástrojařská dílna s jednosměnným provozem.Ptám se zda je možnost nějakým způsobem dle platných zákonů zachovat to tak jak jako doposud.
Bylo nám totiž řečeno,že může přijít nějaká kontrola z nějakého úřadu a firma by musela platit pokutu za to že nám nevyplácí ty noční příplatky které nám dle zákona náleží ač je mi nechceme.
Předem díky za odpovědi.
Ještě podotýkám že jsme družstvo hodinářské a umělecké výroby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
22. 12. 2007 5:59
Jsme jednosměnný provoz a do práce chodíme jak to komu vyhovuje ale zpravidla od 5 hodin ráno do 13:30.Nyní nám zaměstnavatel nakázal že do práce smíme přijít až na 6 hodinu,protože by nám musel podle nového zákoníku práce platit příplatek za noční směnu.Podle mne je to hloupost protože nejsme směnný provoz.Co Vy na to?