Re: Čas. rozpuštění akontace leasingu
V daňové evidenci o časovém rozlišení neúčtujete. Akontaci zaúčtujete jako nedaňový výdaj stejně jako skutečné splátky. Potom si sečtete všechny splátky + akontaci + kupní cenu ( dle smlouvy ) a vše vydělíte počtem měsíců na jak dlouho je uzavřená smlouva - např. 36x. Potom do uzávěrkových výdajů dáte skutečné náklady leasingu. ¨Například od listopadu by to byly 2/36.
Lucie
Domnívám se, že nemáte pravdu, že i v DE se akontace čas. rozlišuje. Vrátím se ale k původ. otázce. Lze tento "výdaj" odložit podobně jako odpis, je-li to pro mě daň. výhodné?
Myslím, že odložit lze jen odpisy. Jinak leasing účtuji jako Lucie-celkovou částku-tj.akontaci včetně všech splátek dělím počtem měsíců trvání leasingu a násobím počtem měsíců v daném roce. Ale matematicky to vyjde stejně, pokud se nepletu.
Co je to akontace? První vyšší splátka nájemného hrazená před předáním věci k užívání nebo je to nazváno jako záloha na budoucí nájemné. Poté následují splátky nižší. Akontace je tedy součástí celkové částky nájemného. Nájemné (tedy akontace + další nižší splátky) se časově rozlišují a to i v DE. Ale co se do této částky, kterou rozpočítáte na celou dobu leasingu a kterou budete uplatňovat rovnoměrně po celou dobu leasingu nezahrnuje, je kupní cena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
23. 12. 2007 19:06
Pokud je to pro mě daň. výhodné, lze odložit čas. rozpuštění této akontace o rok podobně jako to lze u odpisů?
Pomohlo by mi to, abych neskončil ve ztrátě.
Nevím, zda to má vliv - vedu DE.