DE - předplacení SP a ZP

• (neregistrovaný)

26. 12. 2007 18:30

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chtěla bych tento rok snížit základ daně.. Mohu si nyní předplatit dopředu sociální a zdravotní pojištění - např. 200 tis. (předplatné ca na 2 roky).. Mám strach, aby to FÚ nevedl jako únik na dani.. Děkuji.. Vedu daňovou evidenci.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 12. 2007 22:04

2007 (neregistrovaný)

Re: DE - předplacení SP a ZP
      tak to asi ano , jeden rok snad s tím ,že předpokládáte příjmy ... ...,
      ale i tak by to bylo dost těžko obhajovatelné

• 26. 12. 2007 23:01

Pavlína (neregistrovaný)

Re: DE - předplacení SP a ZP
      Díky za odpověď, tak pošlu nižší částku, snad obhájím, že jsem přesně nevěděla, kolik bude činit nedoplatek, že jsem si třeba myslela, že nebudu uplatňovat výdaje procentem z příjmu - a tím pádem by mi vyšlo vyšší SP i ZP.. To myslím, že finančák nemůže nějak napadnout.. Takže předplatím max.rok.. No, není to asi správné, ale snad v tom problém nebude.. Bohužel má známá daňová poradkyně má dovolenou a na zaplacení je možný pouze zítřek a pátek... Dobrou noc..

• 26. 12. 2007 23:31

Pavel (neregistrovaný)

Re: DE - předplacení SP a ZP - Ano
      >>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chtěla bych tento
      >>rok snížit základ daně.. Mohu si nyní předplatit
      >>dopředu
      >>sociální a zdravotní pojištění - např. 200 tis.
      >>(předplatné ca na 2 roky).. Mám strach, aby to FÚ
      >>nevedl
      >>jako únik na dani.. Děkuji.. Vedu daňovou evidenci.

>tak to asi ano , jeden rok snad s tím ,že
      >předpokládáte příjmy ... ...,
      >ale i tak by to bylo dost těžko obhajovatelné

Mám opačný názor.

Např. podle § 14/2 589/1992 Sb. "Měsíčním vyměřovacím základem OSVČ pro placení záloh na pojistné je částka, kterou si určí."

nebo

§ 3a/2 592/1992 Sb. "OSVČ je povinna odvést pojistné z vyměřovacího základu podle odstavce 1, nejvýše však z maximálního vyměřovacího základu."

a samozřejmě § 24/2/f ZDP.

Stranou nelze ponechat ani ústní prohlášení lektorů z MF ČR, MPSV, odborné články etc.

282 vyvolených značně změnilo pravidla pro rok 2008. Mám se chovat jako bych o změně nevěděl?

Nebo se za daňový únik ve výši 14% bude považovat, pokud si někdo koupí "nesociální" dům již v 12/2007 i když si ho původně chtěl koupit až ve 3/2008? :-))

Ale pokud máte paragrafované argumenty, rád si je přečtu.

Hezký večer!

• 27. 12. 2007 8:19

Pavlína (neregistrovaný)

PAVLE, děkuji Vám, Váš názor má hlavu a patu - a hlavně je podložen zákonem. Tudíž se budu Vaší radou řídit.. Já bohužel nemám ze zákony z účetní oblasti velké zkušenosti, proto bych si to třeba vůbec nedokázala obhájit, kdyby otázka z FÚ padla.. Ještě jednou díky

• 27. 12. 2007 9:37

Jana (neregistrovaný)

já si myslím, že platba pojistného na rok 2008 nebude daňovým výdajem, i když bude zaplacena v roce 07. Tedy daňovým výdajem 07 ano, ale zároveň v 08 příjmem.. takže to podle mě nic moc neřeší.. ale je to jen můj názor, ráda se nechám přesvědčit, že to tak není :-)

http://www.stormware.cz/podpora/LegServis/pozor_na_preplatky_pojistneho_u_OSVC.aspx

• 27. 12. 2007 10:00

Pavlina (neregistrovaný)

Dobrý den, Jani..POKUD zaškrtnu na přehledu OSSZ a VZP -použít přeplatek na další zdaňovací období - nemám přeci žádný příjem.. Nebo se mýlím a účtovala jsem celý život špatně :-).... POkud ty peníze nechám na sociálce a vzp ležet, jestli mi rozumíte... Díky

• 27. 12. 2007 10:25

Pavlina (neregistrovaný)

MIMOCHODEM - v roce 2008 přeci nebude SP ani ZP daňově uznatelným výdajem, tudíž ani nemůže být daňově uznatelným příjmem, ne?? :-) - na to jsem přišla při luxování

• 27. 12. 2007 10:46

LeaX (neregistrovaný)

S Vaší poslední dedukcí si dovolím nesouhlasit, neboť problém je právě v přelomu daňové - nedaňové. Pokud bylo něco daňovým výdajem, v dalším roce - při vrácení - jde o daňový příjem.
      Něco na podporu Vaší předchozí myšlenky, když už jsem toto téma nakousla i jinde:
      Na veřejném serveru se ještě neobjevil zápis z KOV ze dne 27.11.2007, doplnění k příspěvku z října 2007 (jistě se objeví na začátku dalšího roku ...):
      "Příspěvek 200/27.11.07 – MF předkládá nové stanovisko – souhlas se závěry předkladatele – příspěvek uzavřen
      ...
      4. Návrh na opatření
      Po projednání v Koordinačním výboru doporučujeme přijaté závěry publikovat

Stanovisko Ministerstva financí – NOVÉ

Souhlas se závěry předkladatele. Na základě doplňujícího dotazu předkladatele při projednávání příspěvku MF doplňuje, že na straně poplatníka, který nevede účetnictví, je zdanitelným příjmem přeplatek na sociálním a zdravotním pojištění za zdaňovací období 2007 a starší, vrácený příslušnou pojišťovnou počínaje r. 2008. Pokud přeplatek příslušnou pojišťovnou vrácen nebude, o zdanitelný příjem poplatníka, který nevede účetnictví, se nejedná."

• 27. 12. 2007 11:16

Jana (neregistrovaný)

Já si nadále myslím, že tímto způsobem "optimalizace" nevyjde.. Je podle mě rozdíl, jestli "přeplatek" vznikl tím, že jsem platila zálohy vypočtené podle předchozího roku - a vzhledem k nižším příjmům v roce 07 mám přeplatek, nebo jestli na konci roku zaplatím "jen tak" 100tis a uměle si ten přeplatek navýším...

přijde mi logický tento názor Ing.Děrgela (i když je to zase jen pouhý "výklad" : -))

S ohledem na poslední možnost snížit si základ daně za rok 2007 vyšší zálohou na pojistné zaplacenou do konce tohoto roku lze očekávat, že OSVČ toho budou chtít náležitě využít. V této souvislosti je ale třeba mít na paměti, že podle stávajícího znění § 24 odst. 2 písm. f) ZDP je pojistné daňově účinným výdajem (nákladem) pouze do výše pojistného vypočteného sazbou bez jejího zvýšení z maximálního základu pro toto pojistné. Maximální vyměřovací základ pro sociální i zdravotní pojistné činí 486.000 Kč, čemuž odpovídá maximální pojistné 143.856 Kč (sociální) a 65.610 Kč (zdravotní). Případné vyšší zálohy tak nebudou daňově účinné.

Z důvodů daňové optimalizace záměrně vysoké placené zálohy na pojistné za rok 2007 budou mít zpravidla za následek vznik většího či menšího přeplatku na pojistném za tento rok. Řada OSVČ nebude chtít tento přeplatek vyplatit (vrátit), ale ponechá jej pro další období na úhradu záloh na pojistné pro rok 2008. Tímto postupem by se tak zdánlivě dalo obejít daňovou neuznatelnost pojistného OSVČ po 1. 1. 2008.

Ovšem chyba lávky, podle mne tudy cesta nevede. Takovéto přeplatky na pojistném bude muset OSVČ vykázat za rok 2008 jako peněžní nebo nepeněžní zdanitelný příjem z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti a přirozeně je nesmí uplatnit jako daňový výdaj (náklad). A to bez ohledu na to, zda si přeplatek na pojistném nechá vyplatit anebo jej ponechá na úhradu záloh na pojistném za rok 2008.

• 27. 12. 2007 12:43

Pavel (neregistrovaný)

U stanoviska ing. Děrgela je nutné nepominout datum vydání jeho stanoviska (pomíjím, že neargumentoval, pouze se domníval). Bylo to začátkem listopadu.

Závěr MF ČR, který tu paní Lea, myslím že opakovaně, publikuje, je až z 27.11. a vyšší bere. Začátkem ledna bude stanovisko publikováno i na www MF. :-))

A i kdyby MF zase změnilo názor, tak tím, že se letos pošle vyšší záloha se žádný zákon neporuší. Alespoň jsem tu nezaznamenal žádný argument.

Hezký den!

• 27. 12. 2007 11:16

Pavlina (neregistrovaný)

>>>>daňovým výdajem, i když bude zaplacena v roce 07.
      >>>>Tedy
      >>>>daňovým výdajem 07 ano, ale zároveň v 08 příjmem..
      >>>>takže to podle mě nic moc neřeší.. ale je to jen můj
      >>>>názor, ráda se nechám přesvědčit, že
      >>>>to
      >>>>tak
      >>>>není
      >>>>:-)
      >>>
      >>>>http://www.stormware.cz/podpora/LegServis/pozor_na_preplatky_pojistneho_u_OSVC.aspx
      >>>
      >>>Dobrý den, Jani..POKUD zaškrtnu na přehledu OSSZ a
      >>>VZP
      >>>-použít přeplatek na další zdaňovací období - nemám
      >>>přeci žádný příjem.. Nebo se mýlím a účtovala jsem
      >>>celý
      >>>život špatně :-).... POkud ty peníze nechám na
      >>>sociálce a vzp ležet, jestli mi rozumíte... Díky
      >>MIMOCHODEM - v roce 2008 přeci nebude SP ani ZP
      >>daňově
      >>uznatelným výdajem, tudíž ani nemůže být daňově
      >>uznatelným příjmem, ne?? :-) - na to jsem přišla při
      >>luxování
      >S Vaší poslední dedukcí si dovolím nesouhlasit, neboť
      >problém je právě v přelomu daňové - nedaňové. Pokud
      >bylo něco daňovým výdajem, v dalším roce - při vrácení -
      >jde o daňový příjem.
      >Něco na podporu Vaší předchozí myšlenky, když už jsem
      >toto téma nakousla i jinde:
      >Na veřejném serveru se ještě neobjevil zápis z KOV ze
      >dne 27.11.2007, doplnění k příspěvku z října 2007
      >(jistě se objeví na začátku dalšího roku ...):
      >"Příspěvek 200/27.11.07 – MF předkládá nové stanovisko
      >– souhlas se závěry předkladatele – příspěvek uzavřen
      >...
      >4. Návrh na opatření
      >Po projednání v Koordinačním výboru doporučujeme
      >přijaté závěry publikovat
      >
      >Stanovisko Ministerstva financí – NOVÉ
      >
      >Souhlas se závěry předkladatele. Na základě
      >doplňujícího dotazu předkladatele při projednávání příspěvku MF
      >doplňuje, že na straně poplatníka, který nevede
      >účetnictví, je zdanitelným příjmem přeplatek na sociálním a
      >zdravotním pojištění za zdaňovací období 2007 a
      >starší, vrácený příslušnou pojišťovnou počínaje r. 2008.
      >Pokud přeplatek příslušnou pojišťovnou vrácen nebude, o
      >zdanitelný příjem poplatníka, který nevede účetnictví,
      >se nejedná."

• 27. 12. 2007 11:22

Pavlina (neregistrovaný)

Děkuji.. Je to opravdu džungle :-) , ale hlavní je, že to tedy mohu v tomto roce zaplatit a bude to výdaj, v příštím roce to nevyzvednu nazpět, nechám to na placení dalšího zdanovacího období, pak to tedy bude účetně v pořádku... Uff....Ještě že nejsem účetní nebo dańový poradce, to je informací - a to v každé části zákona,aby člověk byl stále ve střehu

• 27. 12. 2007 12:51

Pavlína (neregistrovaný)

>Děkuji.. Je to opravdu džungle :-) , ale hlavní je, že
      >to tedy mohu v tomto roce zaplatit a bude to výdaj, v
      >příštím roce to nevyzvednu nazpět, nechám to na
      >placení dalšího zdanovacího období, pak to tedy bude účetně
      >v pořádku... Uff....Ještě že nejsem účetní nebo dańový
      >poradce, to je informací - a to v každé části
      >zákona,aby člověk byl stále ve střehu

TAK jsem chytla nakonec účetní, které věřím a napsala mi toto:
      Na základě kalkulace na rok 2007 si zaplaťte co vyjde, to dejte v
      > klidu do nákladů. Pokud to přeženete o moc. Je to daňově neúčinný
      > náklad, nebo můžete riskovat. Daňaři co je navíc vyhazují z nákladů.
      > Konzultovala jsem to s nima.

• 27. 12. 2007 13:18

Pavel (neregistrovaný)

Chybí ale §, asi proto, že není. :-))

Když zaplatím letos, tak mám 3 až 6 měsíců na to, abych se daňově rozhodl.

Ale je pravdou, že když letos nezaplatím, nemusím se tímto problémem v příším roce trápit. :-))

• 27. 12. 2007 14:21

Karel (neregistrovaný)

To je rozumne, ti piip se zase treba na necem domluvi a uz to pujde tezko zpetne doplatit.

Tak ted je to zaplaceno dopredu a pak se uvidi co bude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).