Re: Zdr. a soc. pojištění u funkčních po
Jen bych připomenul, že se musí přihlásit k 1.1.2008 (bez ohledu, že jsou vypláceni třeba pololetně) a že za ně musí být odváděno z minimálního vyměřovacího základu, pokud pro ně neplatí výjimka.
Hezký večer!
Pavle, vy máte novou informaci a platnou ? Poslední info, které jsem obdržela od kolegyně ze semináře - nechat si potvrdit od statutára, že nebude odměňován a tedy ho nepřihlašovat. Přihlásit jen v případě, že by byl odměněn. Odkud čerpáte informaci o přihlášení statutárů vy ? V zákoně to tak jednoznačně řečeno není, jsou právě různé výklady.Já se sice přikláněla k tomu, co jste napsal i vy, ale nemám to potvrzené. Máte vy něco nového ze semináře a od koho ?Info od kolegyně pocházelo ze semináře JUDr. Trnkové (nepřihlašovat, nechat si vypsat prohlášení, že nebude odměňován)
>>>>>V časopisu VZP jsem četla, že téměř ze všech příjmů -
>>>>>i funkčních požitků se bude muset odvádět pojištění.
>>>>>Nevím, jestli to platí i pro neuvolněné zastupitele
>>>>>obce a jestli to třeba není omezené výší příjmu -
>>>>>někteří
>>>>>zastupitelé mají odměnu např. jen cca Kč 1000,-
>>>>>hrubého. A zda se jedná o pojištění zdravotní i
>>>>>sociální.
>>>>>Děkuji za radu.
>>>>Ano, i neuvolnění zastupitelé budou v roce 2008
>>>>odvádět ZP i z takto malých částek. Výší to
>>>>limitováno
>>>>není
>>>>a SP se neplatí.
>>>je to tak
>>
>>Jen bych připomenul, že se musí přihlásit k 1.1.2008
>>(bez ohledu, že jsou vypláceni třeba pololetně) a že
>>za
>>ně musí být odváděno z minimálního vyměřovacího
>>základu, pokud pro ně neplatí výjimka.
>Pavle, vy máte novou informaci a platnou ? Poslední
>info, které jsem obdržela od kolegyně ze semináře -
>nechat si potvrdit od statutára, že nebude odměňován a
>tedy ho nepřihlašovat. Přihlásit jen v případě, že by byl
>odměněn. Odkud čerpáte informaci o přihlášení
>statutárů vy ? V zákoně to tak jednoznačně řečeno není, jsou
>právě různé výklady.Já se sice přikláněla k tomu, co
>jste napsal i vy, ale nemám to potvrzené. Máte vy něco
>nového ze semináře a od koho ?Info od kolegyně
>pocházelo ze semináře JUDr. Trnkové (nepřihlašovat, nechat si
>vypsat prohlášení, že nebude odměňován)
Beto,
vycházím z §8/2/i zákona č. 48/1997 Sb., který řeší den nástupu zaměstnance do zaměstnání a týká se funkcionářů. Za den nástupu do zaměstnání se považuje den jmenování/zvolení do funkce.
Oznamovací povinnost je podle § 10/1/a dnem nástupu do zaměstnání. Za den ukončení funkce se přitom považuje den skončení výkonu funkce. Nějaké prohlášení o tom, že v příštím měsíci nebudu odměňován se mi zdá jako pochybné.
Ale proti gustu......:-))
Hezký nový rok!
Od 1.1.08 se zaměstnáním rozumí činnost zaměstnance, ze které mu plynou od zaměstnavatele (nebo by měly plynout) příjmy ze ZČ nebo funkčních požitků podle § 6 ZDP. A "mému" statutárovi neplynou, ani by neměly plynout, tak nevidím důvod proč ho přihlašovat? Pořád se v tom melu, jednou tak, podruhé tak, závidím vám, že vy v tom máte jasno, já tedy ne. Nyní jsem dospěla k závěru, že u statutára, který není odměňován a ani by neměl být odměňován, toho nebudu přihlašovat (proto patrně vyjely lektory s tím prohlášením, ale myslím, že ho nebudu požadovat). Mám dost jednatelů cizinců, kteří "jen" figurují na výpisu z OR a nejsou českou společností odměňováni, skutečně nevidím důvod je přihlašovat, to bych pak musela zjišťovat stropy pojistného v jejich zemi, jejich sociální předpisy nebo žádat E101 a to je, dle mého skromného názoru, nesmysl. Přikláním se k tomu , že registrace není nutná pouze v případě těchto funkcí (činností), kdy se nepředpokládá za celou dobu trvání funkce žádná odměna (např. neplacená práce společníka s.r.o., čestná fce), tudíž ani Čecha, který není společností odměňován a neplynou mu příjmy ze ZČ dle § 6 či fčních požitků, nebudu přihlašovat, jelikož se nepředpokládá za celou dobu trvání funkce žádná odměna. Nyní se opět dostáváme k problému jednatel a nemá odměnu, což :-) Mám jednatele, který má PS (ředitel), toho jsem přihlášeného jako Z-ce měla a jako jednatele P/O v případě vyplacené jednatelské odměny v měsíci, kdy byla odměna zúčtována, také mám jednatele bez pracovní smlouvy, figuruje na výpisu z OR, toho nebudu přihlašovat, je mi celkem jedno z čeho žije, může mít kapitálové výnosy, může ho živit manželka, může dědit..., to já neřeším anebo také může podnikat jako OSVČ..., tak tohoto jednatele bez PS a bez příjmů dle § 6 od 1.1.08 nepřihlašuji. Co vy na to, Pavle, ještě je vám to pořád tak pevně jasné ;-)
Beto,
oba mluvíme o něčem trochu jiném.
Původní otázka byla, zda když pobírají funkcionáři např. 1 000 Kč, zda podléhají ZP. Na to jsem připomenul ohlašovací povinnost, která je pod 200 000 sankcí (při opakování až 400 000). Vyslovil jsem názor, že je jedno, zda jsou třeba pololetně odměňováni (splní § 5a 48/1997 Sb.), musí se ohlásit do 8 dnů po volbě/jmenování. Na tom trvám.
Vaše replika zněla "nechat si potvrdit od statutára, že nebude odměňován a tedy ho nepřihlašovat. Přihlásit jen v případě, že by byl odměněn". Ve 12/2007 prý na školeních různí vykladači šířili názor, že přihlásit v měsíci výplaty a hned odhlásit a přihlásit až zase bude výplata. Domníval jsem se, že takovou situaci myslíte. To podle mého názoru ale nejde, bylo by to klasické obcházení zákona. Proto jsem odpověděl "Nějaké prohlášení o tom, že v příštím měsíci nebudu odměňován se mi zdá jako pochybné." Na tom také trvám.
Vaše poslední reakce však nastoluje úplně jinou situaci. Souhlasím s Vaším názorem "že registrace není nutná pouze v případě těchto
funkcí (činností), kdy se nepředpokládá za celou dobu
trvání funkce žádná odměna (např. neplacená práce
společníka s.r.o., čestná fce)". Tak ale původní dotaz nezněl a nezněla tak ani Vaše replika. Pokud by byl statutár odměněn - jak připouštíte, mohl by vzniknout podle mého názoru problém, proč již nebyla splněna ohlašovací povinnost. A na tom bych si také s dovolením trval, jen jsem to neuvedl, protože se nikdo neptal. :-))
Takže mi to je stále pevně jasné, otázka je, zda je to dostačující jasnost. Ale to se dozvíme při kontrole za několik let. :-))
Hezký den!
"Nějaké
>prohlášení o tom, že v příštím měsíci nebudu odměňován se mi
>zdá jako pochybné." Na tom také trvám.
>
>Vaše poslední reakce však nastoluje úplně jinou
>situaci. Souhlasím s Vaším názorem "že registrace není nutná
>pouze v případě těchto
>funkcí (činností), kdy se nepředpokládá za celou dobu
>trvání funkce žádná odměna (např. neplacená práce
>společníka s.r.o., čestná fce)". Tak ale původní
>dotaz nezněl a nezněla tak ani Vaše replika. Pokud by byl
>statutár odměněn - jak připouštíte, mohl by vzniknout
>podle mého názoru problém, proč již nebyla splněna
>ohlašovací povinnost. A na tom bych si také s dovolením
>trval, jen jsem to neuvedl, protože se nikdo neptal.
>:-))
>
>Takže mi to je stále pevně jasné, otázka je, zda je to
>dostačující jasnost. Ale to se dozvíme při kontrole za
>několik let. :-))
>
>Hezký den!
To určitě - hezký den .. přečetla jsem si původní dotaz a odpovídala jsem na něj ano, to souhlasilo, pak jste se přidal vy a zjistila jsem, že jsem reagovala nepřiměřeně, a to svým dotazem, který jsem nepatřičně nevyretušovala !!! Takže jsme oba hovořili skutečně o něčem jiném, jsem ráda, že jste to uvedl na pravou míru, vždyť říkám, že jsem jednou nahoře, jednou dole ..., už ani nevím, kde jsem teď.., jo chystám se do hajan. Takže srozuměno. Příští týden jdu na seminář k Mgr. Červinkovi, ale už nemám na co se ptát ohledně statutárů, když jsme to tu probrali :) ale abych si nevyskakovala, je problém ohledně mezinárodního pronájmu pracovní síly - ekonomický zaměstnavatel kontra legislativní zkratka dle ZDP Z-el §6/2 - už jste o tom slyšel a máte s tím co dočinění ? Já bohužel ano :( Vypadá to na další problém.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
27. 12. 2007 10:36
V časopisu VZP jsem četla, že téměř ze všech příjmů - i funkčních požitků se bude muset odvádět pojištění. Nevím, jestli to platí i pro neuvolněné zastupitele obce a jestli to třeba není omezené výší příjmu - někteří zastupitelé mají odměnu např. jen cca Kč 1000,- hrubého. A zda se jedná o pojištění zdravotní i sociální. Děkuji za radu.