Re: Výpověď
Jak zaměstnanec tak zaměstnavatel musí dodržovat Zákoník práce. Pokud chce dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, musí k tomu mít důvody, které jsou vymezené Zákoníkem (viz. § 48 a další). Pokud důvod je (např. nadbytečnost), pak je výpovědní lhůta 2 měsíce a náleží 3měsíční odstupné. Výpovědní lhůta začíná běžet od prvního měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém byla písemná výpověď druhé straně doručena. Lze to i bez výpovědní lhůty a bez důvodu, ale to by se nejprve na ukončení musely obě strany dohodnout.
Pokud má smlouvu na dobu neurčitou,nikdo ji z práce nemůže vyhodit bez udání důvodů a okamžité zrušení pracovího poměru není tak jednoduché, nebo by musela podepsat výpověď dohodou ke konci roku,pak by ale neměla nárok na odstupné,tak ať nic nepodepisuje a pokud jí nikdo výpověď písemně nedá,ať chodí do práce i výpověď daná zaměstnavatelem je dvouměsíční a začíná běžet od prvního následujícího měsíce,takže pokud dostane výpoveď v prosinci,výpovědní lhůta běží do konce února a náleží ji podle nového zákona 3měsíční odstupné.Jen ať se nedá
>>Dobrý den, mám takový dotázek:
>>Jde u zaměstnance, který je u zaměstnavatele na dobu
>>neurčitou (odpracováno 9 měsíců) udělat ihned výpověď
>>?
>>Musí být respektována výpovědní lhůta 2 měsíce? Jde o
>>moji kamarádku, které bylo řečeno, že k 31.12. končí
>>a
>>že už nemá chodit do práce. Má požadovat dva průměrné
>>platyjako "odchodné"? Promiňte, že je můj dotaz tak
>>trochu zmatený, ale zdá se mi to dosti nesmyslné.
>>
>>Děkuji za odpovědi.
>Pokud má smlouvu na dobu neurčitou,nikdo ji z práce
>nemůže vyhodit bez udání důvodů a okamžité zrušení
>pracovího poměru není tak jednoduché, nebo by musela
>podepsat výpověď dohodou
VÝPOVĚĎ DOHODOU je nesmysl
ke konci roku,pak by ale neměla
>nárok na odstupné,
TO JE DALŠÍ NESMYSL
jIŘKA JASNĚ PSALA, ŽE POKUD SE DOHODNOU OBĚ STRANY, TAK LZE UKONČIT pp DOHODOU S ODSTUPNÝM uvedou se důvody proč končí a náleží odstupné.
když chci radit, tak si to nejdříve přečtu a nematu tazateli hlavu.
>>>Dobrý den, mám takový dotázek:
>>>Jde u zaměstnance, který je u zaměstnavatele na dobu
>>>neurčitou (odpracováno 9 měsíců) udělat ihned výpověď
>>>?
>>>Musí být respektována výpovědní lhůta 2 měsíce? Jde o
>>>moji kamarádku, které bylo řečeno, že k 31.12. končí
>>>a
>>>že už nemá chodit do práce. Má požadovat dva průměrné
>>>platyjako "odchodné"? Promiňte, že je můj dotaz tak
>>>trochu zmatený, ale zdá se mi to dosti nesmyslné.
>>>
>>>Děkuji za odpovědi.
>>Pokud má smlouvu na dobu neurčitou,nikdo ji z práce
>>nemůže vyhodit bez udání důvodů a okamžité zrušení
>>pracovího poměru není tak jednoduché, nebo by musela
>>podepsat výpověď dohodou
>
>VÝPOVĚĎ DOHODOU je nesmysl
>
>ke konci roku,pak by ale neměla
>>nárok na odstupné,
>
>TO JE DALŠÍ NESMYSL
>
>jIŘKA JASNĚ PSALA, ŽE POKUD SE DOHODNOU OBĚ STRANY,
>TAK LZE UKONČIT pp DOHODOU S ODSTUPNÝM uvedou se důvody
>proč končí a náleží odstupné.
O dohodě Jiřka psala pouze: " Lze to i bez výpovědní lhůty a bez důvodu, ale to by se nejprve na ukončení musely obě strany dohodnout.", z čehož podle mě nevyplývá jednoznačně, že měla na mysli dohodu s odstupným, nebo dohodu bez odstupného nebo obě tyto možnosti. Anni správně podle mne upozornila právě na možnost podepsání dohody bez uvedení organizačních důvodů tedy nadbytečnosti a tím na možnost zaměstnavatele se zbavit povinnosti proplatit odstupné.
Shrnuto, lépe si nechat dát výpověď (tu nelze bez uvedení organizačních důvodů - nadbytečnosti a tedy odstupného), než podepsat dohodu, ve které by nebyly uvedeny správné důvody skončení pracovního poměru (nadbytrečnost) a tím ztráta nároku na odstupné.
>
>když chci radit, tak si to nejdříve přečtu a nematu
>tazateli hlavu.
Ano, přečetl jste to po mně správně. Pokud zaměstnavatel nemá jiný důvod, proč by zaměstnanci dal výpověď (např. pro porušování prac. povinností s napomenutím), ale zaměstnance prostě nepotřebuje, existují tyto možnosti: buď se s ním pokusí dohodnout na ukončení a v dohodě nebude uveden důvod (nadbytečnost), pak odstupné nenáleží. Jak zaměstnavatel zaměstnance přesvědčí, aby na takovou dohodu přistoupil, ponechme na něm.Takže když jsem napsala, že to jde i bez výpovědi a bez důvodu, jen se na tom musí nejpve obě strany dohodnout, na tom není nic nezákonného. Nebo se na ukončení dohodnou a v dohodě bude uveden důvod (nadbytečnost, rušení nebo přesun), pak odstupné náleží automaticky. Nebo se nedohodnou a zaměstnavatel dá zaměstnanci výpověď a musí uvést důvod, pak také náleží odstupné automaticky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
27. 12. 2007 17:43
Dobrý den, mám takový dotázek:
Jde u zaměstnance, který je u zaměstnavatele na dobu neurčitou (odpracováno 9 měsíců) udělat ihned výpověď ? Musí být respektována výpovědní lhůta 2 měsíce? Jde o moji kamarádku, které bylo řečeno, že k 31.12. končí a že už nemá chodit do práce. Má požadovat dva průměrné platyjako "odchodné"? Promiňte, že je můj dotaz tak trochu zmatený, ale zdá se mi to dosti nesmyslné.
Děkuji za odpovědi.