Výpověď

• (neregistrovaný)

27. 12. 2007 17:43

Dobrý den, mám takový dotázek:
    Jde u zaměstnance, který je u zaměstnavatele na dobu neurčitou (odpracováno 9 měsíců) udělat ihned výpověď ? Musí být respektována výpovědní lhůta 2 měsíce? Jde o moji kamarádku, které bylo řečeno, že k 31.12. končí a že už nemá chodit do práce. Má požadovat dva průměrné platyjako "odchodné"? Promiňte, že je můj dotaz tak trochu zmatený, ale zdá se mi to dosti nesmyslné.

Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 12. 2007 18:08

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Výpověď
      Jak zaměstnanec tak zaměstnavatel musí dodržovat Zákoník práce. Pokud chce dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, musí k tomu mít důvody, které jsou vymezené Zákoníkem (viz. § 48 a další). Pokud důvod je (např. nadbytečnost), pak je výpovědní lhůta 2 měsíce a náleží 3měsíční odstupné. Výpovědní lhůta začíná běžet od prvního měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém byla písemná výpověď druhé straně doručena. Lze to i bez výpovědní lhůty a bez důvodu, ale to by se nejprve na ukončení musely obě strany dohodnout.

• 27. 12. 2007 18:10

Olina (neregistrovaný)

Pokud má smlouvu na dobu neurčitou,nikdo ji z práce nemůže vyhodit bez udání důvodů a okamžité zrušení pracovího poměru není tak jednoduché, nebo by musela podepsat výpověď dohodou ke konci roku,pak by ale neměla nárok na odstupné,tak ať nic nepodepisuje a pokud jí nikdo výpověď písemně nedá,ať chodí do práce i výpověď daná zaměstnavatelem je dvouměsíční a začíná běžet od prvního následujícího měsíce,takže pokud dostane výpoveď v prosinci,výpovědní lhůta běží do konce února a náleží ji podle nového zákona 3měsíční odstupné.Jen ať se nedá

• 28. 12. 2007 13:47

pája (neregistrovaný)

>>Dobrý den, mám takový dotázek:
      >>Jde u zaměstnance, který je u zaměstnavatele na dobu
      >>neurčitou (odpracováno 9 měsíců) udělat ihned výpověď
      >>?
      >>Musí být respektována výpovědní lhůta 2 měsíce? Jde o
      >>moji kamarádku, které bylo řečeno, že k 31.12. končí
      >>a
      >>že už nemá chodit do práce. Má požadovat dva průměrné
      >>platyjako "odchodné"? Promiňte, že je můj dotaz tak
      >>trochu zmatený, ale zdá se mi to dosti nesmyslné.
      >>
      >>Děkuji za odpovědi.
      >Pokud má smlouvu na dobu neurčitou,nikdo ji z práce
      >nemůže vyhodit bez udání důvodů a okamžité zrušení
      >pracovího poměru není tak jednoduché, nebo by musela
      >podepsat výpověď dohodou

VÝPOVĚĎ DOHODOU je nesmysl

ke konci roku,pak by ale neměla
      >nárok na odstupné,

TO JE DALŠÍ NESMYSL

jIŘKA JASNĚ PSALA, ŽE POKUD SE DOHODNOU OBĚ STRANY, TAK LZE UKONČIT pp DOHODOU S ODSTUPNÝM uvedou se důvody proč končí a náleží odstupné.

když chci radit, tak si to nejdříve přečtu a nematu tazateli hlavu.

• 28. 12. 2007 16:36

Laďa (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, mám takový dotázek:
      >>>Jde u zaměstnance, který je u zaměstnavatele na dobu
      >>>neurčitou (odpracováno 9 měsíců) udělat ihned výpověď
      >>>?
      >>>Musí být respektována výpovědní lhůta 2 měsíce? Jde o
      >>>moji kamarádku, které bylo řečeno, že k 31.12. končí
      >>>a
      >>>že už nemá chodit do práce. Má požadovat dva průměrné
      >>>platyjako "odchodné"? Promiňte, že je můj dotaz tak
      >>>trochu zmatený, ale zdá se mi to dosti nesmyslné.
      >>>
      >>>Děkuji za odpovědi.
      >>Pokud má smlouvu na dobu neurčitou,nikdo ji z práce
      >>nemůže vyhodit bez udání důvodů a okamžité zrušení
      >>pracovího poměru není tak jednoduché, nebo by musela
      >>podepsat výpověď dohodou
      >
      >VÝPOVĚĎ DOHODOU je nesmysl
      >
      >ke konci roku,pak by ale neměla
      >>nárok na odstupné,
      >
      >TO JE DALŠÍ NESMYSL
      >
      >jIŘKA JASNĚ PSALA, ŽE POKUD SE DOHODNOU OBĚ STRANY,
      >TAK LZE UKONČIT pp DOHODOU S ODSTUPNÝM uvedou se důvody
      >proč končí a náleží odstupné.

O dohodě Jiřka psala pouze: " Lze to i bez výpovědní lhůty a bez důvodu, ale to by se nejprve na ukončení musely obě strany dohodnout.", z čehož podle mě nevyplývá jednoznačně, že měla na mysli dohodu s odstupným, nebo dohodu bez odstupného nebo obě tyto možnosti. Anni správně podle mne upozornila právě na možnost podepsání dohody bez uvedení organizačních důvodů tedy nadbytečnosti a tím na možnost zaměstnavatele se zbavit povinnosti proplatit odstupné.
      Shrnuto, lépe si nechat dát výpověď (tu nelze bez uvedení organizačních důvodů - nadbytečnosti a tedy odstupného), než podepsat dohodu, ve které by nebyly uvedeny správné důvody skončení pracovního poměru (nadbytrečnost) a tím ztráta nároku na odstupné.

>
      >když chci radit, tak si to nejdříve přečtu a nematu
      >tazateli hlavu.

• 29. 12. 2007 20:16

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, přečetl jste to po mně správně. Pokud zaměstnavatel nemá jiný důvod, proč by zaměstnanci dal výpověď (např. pro porušování prac. povinností s napomenutím), ale zaměstnance prostě nepotřebuje, existují tyto možnosti: buď se s ním pokusí dohodnout na ukončení a v dohodě nebude uveden důvod (nadbytečnost), pak odstupné nenáleží. Jak zaměstnavatel zaměstnance přesvědčí, aby na takovou dohodu přistoupil, ponechme na něm.Takže když jsem napsala, že to jde i bez výpovědi a bez důvodu, jen se na tom musí nejpve obě strany dohodnout, na tom není nic nezákonného. Nebo se na ukončení dohodnou a v dohodě bude uveden důvod (nadbytečnost, rušení nebo přesun), pak odstupné náleží automaticky. Nebo se nedohodnou a zaměstnavatel dá zaměstnanci výpověď a musí uvést důvod, pak také náleží odstupné automaticky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).