MD od zaměstnavatele POMOC

• (neregistrovaný)

28. 12. 2007 20:16

Dobrý večer všem,
    mám takovou prosbičku. Jsem svobobná a jsem na MD kterou mi zatím platí zaměstnavatel, prosím kolik týdnů mi jí bude platit?
    A chtějí po mě napsat žádost, že chci aby mi jí platili tak dlouho jak mají a já vůbec nevím jak to napsat. Prosím pomocte mi.
    Předem díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2007 14:41

Laďa (neregistrovaný)

Re: MD od zaměstnavatele POMOC
      Z Vašeho dotazu není úplně jasné, co vlastně po Vás zaměstnavatel chce za žádost a proč. Měla byste ho požádat o vysvětlení.
      Obecně trvá mateřská dovolená 28 týdnů. Patříte-li do kategorie "osamělá" je letos situace vinou nesouladu zákonů trochu zmatená. Totiž podle ZP činí od r. 2007 MD 28 týdnů (dříve 37 týdnů), ale dávky peněžité pomoci v mateřství se podle zákona o nemocenském pojištění vyplácejí stále 37 týdnů (od r.2008 nastane změna i zde a dávky osamělým se budou také poskytovat už jen 28 týdnů a tedy dojde k souladu se ZP, pro Vás bude platit ale pořád 37 týdnů i v r.2008 protože jste začala pobírat dávky ještě v r.2007). To tedy ve Vašem případě znamená, že MD u zaměstnavatel máte podle ZP 28 týdnů a na konci této doby musíte zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou a její délku. I když Vás pak zaměstnavatel bude vést na rodičovské dovolené, bude Vám ještě vyplácet peněžitou pomoc v mateřství dále až do 37 týdnů i když to bude už v r. 2008. Nový zákon o nemocenském pojištění podle přechodných ustanovení nezkracuje lhůtu 37 týdnů na 28 týdnů u MD započaté ještě v r.2007.

• 29. 12. 2007 14:43

beta (neregistrovaný)

Re: MD od zaměstnavatele POMOC
      Jako osamělá máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) v délce 37 týdnů, osamělost byste měla zaměstnavateli doložit prohlášením, že žijete sama. Pokud čerpáte PPM letos, máte nárok jako osamělá na 37 týdnů, pokud byste začala čerpat v roce 2008, pak osamělá má již stejnou délku PPM jako vdaná, tj. 28 týdnů. Problém u osamělých v l.r. je v tom, že mateřská dovolená je ze zákona 28 týdnů, ale u osamělých jiným zákonem stanovena na 37 týdnů, takže vy budete "dočerpávat" peněžitou pomoc v mateřství (9 týdnů) již během rodičovské dovolené, tzn. následně čerpanou "řádnou" dovolenou (dříve nazývanou na zotavenou) budete mít proto krácenou. Před uplynutím PPM můžete požádat zaměstnavatele o čerpání dovolené (řádné) a zároveň požádejte na sociálce o rodičovský příspěvek.Jen mám za to, že ve vašem případě zaměstnavatel není povinen vám dovolenou (řádnou) poskytnout,jelikož byste nastupovala na "řádnou" dovolenou z rodičovské dovolené, zde tedy není zaměstnavatel povinen vaší žádosti vyhovět - záleží na jeho vůli- Pokud by vám neposkytl "řádnou" dovolenou, o tento nárok nepřijdete, "potáhne" se vám celou rodič.dovolenou a požádáte o čerpání po skončení rodič.dovolené. Žádost, kterou patrně měl na mysli váš zaměstnavatel - nejlépe písemně - požádejte o čerpání rodičovské dovolené, stanovíte si sama do kdy budete čerpat rodičovskou dovolenou (nejčastěji žádají zaměstnankyně do 3 let věku dítěte, ale můžete i "kouskovat" - do roku, do dvou let a prodlužovat až do 3 let věku dítěte anebo najednou uvést v žádosti o poskytnutí rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).