Re: MD od zaměstnavatele POMOC
Z Vašeho dotazu není úplně jasné, co vlastně po Vás zaměstnavatel chce za žádost a proč. Měla byste ho požádat o vysvětlení.
Obecně trvá mateřská dovolená 28 týdnů. Patříte-li do kategorie "osamělá" je letos situace vinou nesouladu zákonů trochu zmatená. Totiž podle ZP činí od r. 2007 MD 28 týdnů (dříve 37 týdnů), ale dávky peněžité pomoci v mateřství se podle zákona o nemocenském pojištění vyplácejí stále 37 týdnů (od r.2008 nastane změna i zde a dávky osamělým se budou také poskytovat už jen 28 týdnů a tedy dojde k souladu se ZP, pro Vás bude platit ale pořád 37 týdnů i v r.2008 protože jste začala pobírat dávky ještě v r.2007). To tedy ve Vašem případě znamená, že MD u zaměstnavatel máte podle ZP 28 týdnů a na konci této doby musíte zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou a její délku. I když Vás pak zaměstnavatel bude vést na rodičovské dovolené, bude Vám ještě vyplácet peněžitou pomoc v mateřství dále až do 37 týdnů i když to bude už v r. 2008. Nový zákon o nemocenském pojištění podle přechodných ustanovení nezkracuje lhůtu 37 týdnů na 28 týdnů u MD započaté ještě v r.2007.
Re: MD od zaměstnavatele POMOC
Jako osamělá máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) v délce 37 týdnů, osamělost byste měla zaměstnavateli doložit prohlášením, že žijete sama. Pokud čerpáte PPM letos, máte nárok jako osamělá na 37 týdnů, pokud byste začala čerpat v roce 2008, pak osamělá má již stejnou délku PPM jako vdaná, tj. 28 týdnů. Problém u osamělých v l.r. je v tom, že mateřská dovolená je ze zákona 28 týdnů, ale u osamělých jiným zákonem stanovena na 37 týdnů, takže vy budete "dočerpávat" peněžitou pomoc v mateřství (9 týdnů) již během rodičovské dovolené, tzn. následně čerpanou "řádnou" dovolenou (dříve nazývanou na zotavenou) budete mít proto krácenou. Před uplynutím PPM můžete požádat zaměstnavatele o čerpání dovolené (řádné) a zároveň požádejte na sociálce o rodičovský příspěvek.Jen mám za to, že ve vašem případě zaměstnavatel není povinen vám dovolenou (řádnou) poskytnout,jelikož byste nastupovala na "řádnou" dovolenou z rodičovské dovolené, zde tedy není zaměstnavatel povinen vaší žádosti vyhovět - záleží na jeho vůli- Pokud by vám neposkytl "řádnou" dovolenou, o tento nárok nepřijdete, "potáhne" se vám celou rodič.dovolenou a požádáte o čerpání po skončení rodič.dovolené. Žádost, kterou patrně měl na mysli váš zaměstnavatel - nejlépe písemně - požádejte o čerpání rodičovské dovolené, stanovíte si sama do kdy budete čerpat rodičovskou dovolenou (nejčastěji žádají zaměstnankyně do 3 let věku dítěte, ale můžete i "kouskovat" - do roku, do dvou let a prodlužovat až do 3 let věku dítěte anebo najednou uvést v žádosti o poskytnutí rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
28. 12. 2007 20:16
Dobrý večer všem,
mám takovou prosbičku. Jsem svobobná a jsem na MD kterou mi zatím platí zaměstnavatel, prosím kolik týdnů mi jí bude platit?
A chtějí po mě napsat žádost, že chci aby mi jí platili tak dlouho jak mají a já vůbec nevím jak to napsat. Prosím pomocte mi.
Předem díky