Investiční dotace z fondů EU (SROP)

• (neregistrovaný)

28. 12. 2007 21:30

Dobrý den,
    sice jsem prošla diskuzi asi rok zpátky, ale bohužel jsem nenašla řešení pro můj konkrétí problém. Budu vděčná za jakýkoliv názor.

Jsme příjemci investiční dotace v programu SROP. Ve smlouvě je uvedeno, že na dotaci není právní nárok, i když myslím, že to není relavantní informace. Dále smlouva uvádí % z pořizovací ceny, které můžeme žádat jako dotaci, tzn. v okamžiku podání žádosti o platbu znám její přesnou výši.

Moje prvotní účtování bylo toto:
    fa za dodávku stroje 042 / 321
    zaúčtování nároku na dotaci, podání žádosti o platbu 388 / 042
    uvedení do užívání 022 / 042
    schválení žádosti o platbu 34x / 388
    přijetí první části dotace 221 / 34x
    přijetí druhé části dotace 221 / 34x
    Odpisy uplatňuji rovnou ze snížené ceny, jedná se totiž o to, že přijetí dotace spadne do dvou období.

Krajský úřad mi však toto účtování napadl, že PC snižuji až v okamžiku přijetí dotace, tzn. že bych v prvním roce uplatnila daň. odpis z vyšší PC než druhém roce. Domnívám se, že především z pohledu účetních odpisů to nelze.

Podávala jsem i dotaz na finanční ředitelství, tam vymysleli třetí způsbob, se kterým nesouhlasím, nyní mě nejspíše čeká dotaz přímo na MF ČR. Máte prosím někdo podobnou zkušenost?

Jedná se především o to, který okamžik je rozhodný pro snížení PC , od toho se pak odvíjí i základna pro výpočet daňových odpisů. Neexistuje k tomu nějaký pokyn přímo z MF?

Moc děkuji,
    Eva Doležalová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).