Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
28. 12. 2007 21:30
Dobrý den,
sice jsem prošla diskuzi asi rok zpátky, ale bohužel jsem nenašla řešení pro můj konkrétí problém. Budu vděčná za jakýkoliv názor.
Jsme příjemci investiční dotace v programu SROP. Ve smlouvě je uvedeno, že na dotaci není právní nárok, i když myslím, že to není relavantní informace. Dále smlouva uvádí % z pořizovací ceny, které můžeme žádat jako dotaci, tzn. v okamžiku podání žádosti o platbu znám její přesnou výši.
Moje prvotní účtování bylo toto:
fa za dodávku stroje 042 / 321
zaúčtování nároku na dotaci, podání žádosti o platbu 388 / 042
uvedení do užívání 022 / 042
schválení žádosti o platbu 34x / 388
přijetí první části dotace 221 / 34x
přijetí druhé části dotace 221 / 34x
Odpisy uplatňuji rovnou ze snížené ceny, jedná se totiž o to, že přijetí dotace spadne do dvou období.
Krajský úřad mi však toto účtování napadl, že PC snižuji až v okamžiku přijetí dotace, tzn. že bych v prvním roce uplatnila daň. odpis z vyšší PC než druhém roce. Domnívám se, že především z pohledu účetních odpisů to nelze.
Podávala jsem i dotaz na finanční ředitelství, tam vymysleli třetí způsbob, se kterým nesouhlasím, nyní mě nejspíše čeká dotaz přímo na MF ČR. Máte prosím někdo podobnou zkušenost?
Jedná se především o to, který okamžik je rozhodný pro snížení PC , od toho se pak odvíjí i základna pro výpočet daňových odpisů. Neexistuje k tomu nějaký pokyn přímo z MF?
Moc děkuji,
Eva Doležalová