Re: Manželka-spolupracující osoba - 0% p
Spolupracující osoba nemůže mít 0% příjmů a výdajů, musíte na ni něco pustit, alespoň 10 ku 90. Pokud se vejde do svého minima, nebude muset ani vracet mateřskou, ale daňovku a výkazy pro soc a VZP budete podávat i za ni. Zdraví Jindra
Navíc za r. 2007 byste při spolupráci nemohli podat SZM (společ.zdanění manželů) Od příštího roku je však SZM zrušeno, takže spolupráce nebude na překážku.
>>>>Navíc za r. 2007 byste při spolupráci nemohli podat
>>>>SZM (společ.zdanění manželů) Od příštího roku je však
>>>>SZM zrušeno, takže spolupráce nebude na překážku.
>>>
>>>Spolupracující osoba může mít 0 % (ing. Janoušek MF -
>>>nula je také číslo).
>>
>>To ano, ale v tom případě nemůže vykazovat, že
>>manželka potřebuje služební auto, když je nulová, nebo
>>myslím
>>špatně?
>
>No, ale auto bude napsané na mě. Jen potřebuji před
>finančním úřadem obhájit, že mám ty auta dvě, když mi
>manželka ve firmě pomáhá a potřebuje pro práci auto.
>Ale nechci, aby mi přibylo papírování s daňovým
>přiznáním a podobně.
Já bych osobně nechala to druhé auto jako na fyzickou osobu, ne na firmu, můžete s nim jezdit i soukromě, bylo by blbé mít dvě firemní auta, a soukromé ne, zaplatíte silničku a vykažete kilometrovné na určité jízdy, to byste snad mohl obhájit při kontrole. Zdraví Jindra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
29. 12. 2007 9:27
Dobrý den,
jsem OSVČ a plátce DPH bez zaměstnanců. Ve firmě mám jeden osobní automobil, který bych měl ještě 3 roky odepisovat. Manželka je na mateřské a pomáhá mi. Protože často potřebuje auto (jezdí k zákazníkům, na poštu a podobně), rád bych koupil druhé osobní auto také na firmu. Protože jsem ve firmě sám, asi těžko by se mi před finančním úřadem obhajovalo, že mám dvě auta. Jako jedno z možných řešení mě napadlo, abych z manželky udělal spolupracující osobu. Nevím ale, jaký vliv to bude mít na její mateřskou a následně rodičovskou dovolenou. Také si nejsem jistý, jestli bude muset podávat daňové přiznání a výkazy pro OSSZ a zdrav. pojišťovnu, když na ni budu dělit 0% nákladů a příjmů. Neznáte prosím odpovědi na moje otázky, nebo nenapadá vás jiné možné řešení?
Děkuji a přeji vše nejlepší do nového roku.
Michal