Re: pracovní poměr
To jsem nikdy neuzavírala. - to je na polovinu pracovní týdenní pracovní doby.Jestli tomu rozumím, tak za těch půl roku co bych mu dala dohodu - může oddělat 504 hodin. Moc se omlouvám, dělálm to teprve třetí rok a ještě jsem se s tím nesetkala. Tak se radši zeptám. díky moc
Těch 20 hodin týdně je v průměru, tzn. že on nemusí některý měsíc odpracovat nic, jindy zase může i víc. DPČ není limitovaná hodinami, těmi je limitovaná DPP, ze které se neodvádí ZP ani SP.
Podle § 18 vyhl. 165/79 Sb. se za zaměstnance na nepravidelnou výpomoc považují zaměstnanci, kteří v pracovním poměru vykonávají sjednané práce jen občas a nepravidelně podle potřeb zaměstnavatele. Ani starý ani nový zákoník práce tento pojem nikdy neznaly. Takže se informací o zrušení nepravidelné výpomoci ruší něco, co nikdy vůbec nemělo existovat! Podle zákoníku práce musí být u pracovního poměru vždy rozvržena pracovní doba, což nebylo u nepravidelné výpomoci naplněno. V těchto smlouvách se většinou uvádělo, že „práce bude vykonávána dle potřeb organizace“.
Jestliže zaměstnavatel sjedná se zaměstnancem kratší pracovní dobu a rozvržení pracovní doby tak, že „zaměstnanec bude pracovat v případě onemocnění, OČR nebo čerpání dovolené zaměstnanců určitého pracoviště, jedná se o konkrétní rozvržení pracovní doby, které není v rozporu s platným § 13 odst. 3 ZP. Pokud tento zaměstnanec bude pracovat, měl by být nemocensky pojištěn podle § 19 vyhl. 165/79 Sb. pouze v těch měsících, kdy dosáhne zapojitelného příjmu 400 Kč a více. Tzn., že „nepravidelná výpomoc“ nezanikla, nýbrž se musí jen správně zformulovat rozvržení pracovní doby, aby se mohla i nadále používat
Pojem nepravidelná výpomoc je institutem nemocenského pojištění a nemá s pracovním právem v užším slova smyslu nic společného. V ZP nepravidelná výpomoc nikdy neexistovala a neexistuje. Nelze ale souhlasit s názorem, že v případě ze zaměstnáte zaměstnance v pracovním pomeru, byť i na kratší pracovní dobu, můžete mu rozvrhovat pracovní dobu jak se vám zachce. I zde platí povinnost rozvrnout práci před jejím zahájením. Pro popsanou situaci je jednoznačně nejvhodnější dohoda o pracovní činnosti, pozor pouze na max. polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Jak uvádí dotazovatelka, mají směny s délkou 7,5 hodiny což je v průměru patrně 37,5 hodiny tídně. Potom i zaměstnanec na DPČ by mohl mít v průměru odpracováno pouze 18,75 hodiny týdne a ne 20. To byl platilo, pokud by to bylo na pracovišti, kde ostatní zaměstnanci v PP mají týdenní pracovní dobu 40 hodin.
Neřekl jsem, že můžete rozvrhovat pracovní dobu jak se vám zachce. V konkrétním případě ale na zástup za zaměstnance na konkrétním pracovišti rozvrhnout prac. dobu tímto způsobem lze jak jsem uváděl, na tom si trvám.
S těmi v průměru 37,5 hod. týdně se patrně mýlíte, v dotazu je uvedeno, že kromě po až pá po 7,5 hod. je ještě dalším prac. dnem každá třetí So a Ne nebo Sv. Také je uvedeno, že se jedná o nerovnoměrnou dobu, při 7,5 hod. Po až Pa by šlo o rovnoměrnou.
Uznávám, že u délky pracovní doby nemám pravdu, nepotřehl jsem poznámku o víkendových nebo svátečních směnách. Nicméně zase trvám na tom, že nelze definovat rozvržení pracovní doby v pracovním poměru jako zástup za nemoc, OČR nebo jinou překážku v práci jiného zaměstnance. Tím by byl popřen zájem, který chrání právní předpis. Nicméně toto lze vez probllému udělat u dohody o pracovní činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 1. 2008 12:16
Dobrý den, prosím Vás na jaký druh pracovního poměru můžu uzavřít pracovníka, který pracuje jinde a k nám přijde např. od 2. ledna do 30.6., ale bude zde zastupovat zaměstnance v době nemoci a dovolených. Pracovní doba je u nás nerovnovměrná 7,5 hodin od po-pá a za každou třetí sobotu a neděli nebo svátek 12 hodin. Takže odpracují fond pracovní doby.Ten kdo přijde na zástup by např. odpracoval jenom 14 dní nebo 21 dní v měsíci. Dříve jsem dávala pracovní poměr na dobu určitou - nepravidelná výpomoc. to se ještě do konce roku 2007 mohlo,ale teď se už nesmí. Mnohokrát děkuji za každý názor, nebo kam bych si mohla zavolat na odpovědné místo. Díky moc.