Re: Rodičovský příspěvek - manžel?
Četl jsem výklad, jehož část cituji:
Otec dítěte může požádat o rodičovský příspěvek do 2 let věku dítěte ve zvýšené výměře za stejných podmínek jako matka dítěte. Musí tedy splňovat podmínky pro vznik nárok na peněžitou pomoc ve výši nejméně 380 Kč za kalendářní den (hrubá mzda ve výši nejméně 16.400 Kč měsíčně po rozhodné období předchozích 12 měsíců, účast na nemocenském pojištění), i kdyby peněžitou pomoc ve skutečnosti nepobíral.
Čerpáno z " Na otázky čtenářů Českých novin k této problematice odpovídal právní poradce Pavel Jindřich."
Jedná se o odpověď na poslední dotaz, celé znění odpovědí lze přečíst zde:
http://www.financninoviny.cz/vyhledavani/index_view.php?id=286786
no tak já bych nesouhlasil. chlap nečerpá PPm, tak nevyhovuje zákonným podmínkám pro zkrácenou.
Rozumíte tomu, stejně jako já - tedy tak, že by vlastně dneska stačilo, aby žena, která je nezaměstnaná, porodila dítě, její manžel, který má plat 17 tisíc, by požádal o rodičák do 2 let, on by chodil do práce a ona by měla rodičák 11600,- ?
Ještě přidávám jednu odpověď náměstka MPSV:
Náměstek MPSV Marián Hošek byl hostem online rozhovoru na portálu Lidovky.cz. Odpovídal především na dotazy ke změnám v sociálním systému od 1. ledna 2008.
Lidovky.cz, 14. 12. 2007
OTÁZKA (věra,)
také by mne zajímalo, proč si nemohu vybrat mezi klasickou a pomalou variantou RP. jenom proto, že mne nevznikl nárok PPM, protože během první mateřské můj zaměstnavatel zanikl a tedy jsem nejen bez zaměstnavatele, ale ještě bez nároku volby-a to jste slibovali, že se budeme moci rozhodnout dle našich potřeb. Budoucí maminky mají možnost , alespoň přepsat RP na tatínky, ale nám se již mimi narodilo a dáváte nám podmínky, které nemůžeme nijak splnit.
ODPOVĚĎ (14.12.2007 12:28)
S účinností od 1. ledna 2008 si může požádat o RoP a volbu i otec dítěte. Vzhledem k tomu, že novou žádost o RoP musí podat k tomuto datu všichni žadatelé, tak se tato podmínka vztahuje i na děti již narozené. To znamená, že pokud by o rodičovský příspěvek požádal váš manžel a splňoval by podmínky nároku na RoP a možnost volby (věk dítěte a nemocenské pojištění), budete si moci délku čerpání volit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2008 10:35
Jsem OSVČ, neplatím si nem.pojištění, tudíž nemám nárok na PPM a proto bych musela automaticky čerpat nejpomalejší variantu rod. příspěvku. Manžel je zaměstnán. Může zažádat o rodičovský příspěvek on, abychom si mohli vybrat variantu do 3 let věku dítěte (případně do 2), bez toho, že by čerpal rodičovskou dovolenou? Prostě by jen zažádal o RP on, abychom si mohli vybrat. Jde to?