Nákup auta z EU - přestavba na N1

• (neregistrovaný)

3. 1. 2008 11:11

Dobrý den, pročetla jsem si zde diskuze na téma nákupu dopravních prostředků ojetých i nových, prosím o shrnutí, jestli jsem správně pochopila ...

1) nákup ojetého vozidla (jako pořízení zboží z JČS)
    - od plátce DPH v JČS (prokážu se registrací k CZK DPH a prodejce
    mi bude auto fakturovat bez jejich DPH)
    M1 = pořízení zboží z EU ř. 220 bez nároku na odpočet v případě,
    jej nenakupuji za účelem dalšího prodeje, ale do majetku firmy
    N1 = pořízení zboží z EU ř. 220, 320 (nárok na odpočet)
    - od neplátce DPH v JČS:
    bez výpočtu DPH

2) nákup nového vozidla
    - od plátce DPH v JČS (opět se prokážu registrací k CZK DPH a
    prodejce mi auto vyfakturuje bez jejich DPH)
    M1 = pořízení nového dopravního prostředku ř. 250 bez nároku
    na odpočet v případě, že jej kupuji do svého majetku
    N1 = pořízení nového dopravního prostředku ř. 250, 360 (nárok
    na odpočet DPH)

Naše s.r.o. chce koupit auto v SRN s tím, že se jedná o osobní auto, které chceme kvůli odpočtu přestavět na N1. Domnívám se však, že auto bychom už do ČR museli přivést jako N1, jinak bychom museli přiznat DPH a neměli nárok na odpočet DPH (ř. 250,360)?

Aby bylo v ČR auto M1 zaregistrováno, museli bychom zaplatit zálohu ve výši DPH, kterou vypořádáme v následném DP k DPH a podat na FÚ hlášení o pořízení nového dopravního prostředku.
    V případě pořízení N1 by daňová povinnost vyšla 0, takže se hlášení nepodává?

Prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2008 17:53

anonym (neregistrovaný)

Re: Nákup auta z EU - přestavba na N1
      V případě zakoupení osobního automobilu nevzniká nárok na odpočet daně. Ta samá podmínka platí i pro technické zhodnocení osobního automobilu, což je přestavba osobního automobilu na kategorii N1. Proto, pokud by k přestavbě došlo v ČR, nelze ani v takovém případě uplatnit nárok na odpočet daně.

• 3. 1. 2008 17:58

Veronika (neregistrovaný)

Díky moc za odpověď, takže jediné možné řešení, jak uplatnit odpočet DPH při pořízení NDP je, koupit je už jako N1 v JČS? Dnes jsme se o tom bavili a shodli jsme se na tom, že N1 vůz přestavět např. v SRN nepůjde, že na nás budou hledět jak na blázny -((, nebo myslíte, že M1 přestavěné na N1 v JČS je možné?
      Aby byl možný odpočet DPH (i v tuzemském případě), musí tedy být vozidlo již od prodejce nakoupeno jako N1?

• 3. 1. 2008 18:31

anonym (neregistrovaný)

Ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).