Re: Nákup auta z EU - přestavba na N1
V případě zakoupení osobního automobilu nevzniká nárok na odpočet daně. Ta samá podmínka platí i pro technické zhodnocení osobního automobilu, což je přestavba osobního automobilu na kategorii N1. Proto, pokud by k přestavbě došlo v ČR, nelze ani v takovém případě uplatnit nárok na odpočet daně.
Re: Nákup auta z EU - přestavba na N1
Díky moc za odpověď, takže jediné možné řešení, jak uplatnit odpočet DPH při pořízení NDP je, koupit je už jako N1 v JČS? Dnes jsme se o tom bavili a shodli jsme se na tom, že N1 vůz přestavět např. v SRN nepůjde, že na nás budou hledět jak na blázny -((, nebo myslíte, že M1 přestavěné na N1 v JČS je možné?
Aby byl možný odpočet DPH (i v tuzemském případě), musí tedy být vozidlo již od prodejce nakoupeno jako N1?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2008 11:11
Dobrý den, pročetla jsem si zde diskuze na téma nákupu dopravních prostředků ojetých i nových, prosím o shrnutí, jestli jsem správně pochopila ...
1) nákup ojetého vozidla (jako pořízení zboží z JČS)
- od plátce DPH v JČS (prokážu se registrací k CZK DPH a prodejce
mi bude auto fakturovat bez jejich DPH)
M1 = pořízení zboží z EU ř. 220 bez nároku na odpočet v případě,
jej nenakupuji za účelem dalšího prodeje, ale do majetku firmy
N1 = pořízení zboží z EU ř. 220, 320 (nárok na odpočet)
- od neplátce DPH v JČS:
bez výpočtu DPH
2) nákup nového vozidla
- od plátce DPH v JČS (opět se prokážu registrací k CZK DPH a
prodejce mi auto vyfakturuje bez jejich DPH)
M1 = pořízení nového dopravního prostředku ř. 250 bez nároku
na odpočet v případě, že jej kupuji do svého majetku
N1 = pořízení nového dopravního prostředku ř. 250, 360 (nárok
na odpočet DPH)
Naše s.r.o. chce koupit auto v SRN s tím, že se jedná o osobní auto, které chceme kvůli odpočtu přestavět na N1. Domnívám se však, že auto bychom už do ČR museli přivést jako N1, jinak bychom museli přiznat DPH a neměli nárok na odpočet DPH (ř. 250,360)?
Aby bylo v ČR auto M1 zaregistrováno, museli bychom zaplatit zálohu ve výši DPH, kterou vypořádáme v následném DP k DPH a podat na FÚ hlášení o pořízení nového dopravního prostředku.
V případě pořízení N1 by daňová povinnost vyšla 0, takže se hlášení nepodává?
Prosím poraďte.