Re: oříšek - účtování nepeněžní odměny
Moc děkuji za odpověď.
Nákladově v jeho prospěch nebylo zaúčtováno nic. Ale daňový poradce nám řekl, že to máme zdanit a odvést SP a ZP (tj. odvody z odhadní ceny), což jsme už provedli, ale teď to potřebuju zaúčtovat.
Šlo by to tedy nějak takto:
firemní SP+ZP 524/336 a 336/221
jeho SP+ZP nedaňový náklad/336, 336/221
jeho daň nedaňový náklad/342, 342/221?
A ještě něco dalšího? Vím, že to je celé "kostrbaté", ale potřebuji to nějak dotáhnout, když už to vzniklo :-(.
Není nad dobrou radu, ale v roce 2007 pro SP a ZP platí:
"Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle zákona o daních z příjmů a nejsou od této daně osvobozeny a které mu zaměstnavatel zúčtoval (!!!)
v souvislosti se zaměstnáním, které zakládá účast na nemocenském nebo důchodovém pojištění. Zúčtovaným příjmem se pro účely věty první rozumí plnění, jehož hodnota je na příslušném účtu zaměstnavatele účtována jako náklad (!!!)
nebo úbytek prostředků a které bylo v peněžní nebo nepeněžní formě poskytnuto zaměstnanci nebo předáno v jeho prospěch."
Navíc i ta skutečnost, že by SP a ZP (pokud by tam mělo být) bylo daňově neúčinné, je poněkud zvláštní ...
Asi nejde o malou částku a zaměstnance byste mohli dost poškodit. Vždy se zajímejte o to, čím je určité tvrzení podloženo, ať to říká kdokoliv.
Díky, ano, též jsem si to myslela, ale dala jsem na daňového poradce :-(. Zaměstnance (resp.jednatele) tím nepoškodíme, platíme ty jeho odvody za něj, proto chci ty jeho odvody (nikoliv těch firemních 35 %) dát nedaňově.
Mohla byste mi poradit, jak to teď účetně dotáhnout?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2008 16:19
Máme takový případ, že bývalý jednatel si na sebe převedl auto a odhadní cenu toho auta bereme jako jeho nepeněžní odměnu a chceme to zdanit. Budeme za něho platit i jeho SZ a ZP a jeho zálohu na daň ze mzdy. (Jiný příjem od nás v tom měsíci nemá a není mu to z čeho strhnout, ani už z něho žádné peníze nedostaneme.)
Můžete mi někdo poradit, jak byste to zaúčtovali? Je nutné to dávat do mzdových nákladů - tedy začít 521/331 atd.
nebo mám zaúčtovat pouze ty odvody?
Moc děkuji za každou odpověď.