Co se zaměstnavatelem?

• (neregistrovaný)

3. 1. 2008 16:22

Můj syn má z loňska 11 dní dovolené. Ukončuje pracovní poměr k 29.2.2008. Jeho účetní mu dovolenou nechce ani převést do tohoto roku, ani proplatit. Poradí mi někdo co s ní? Dokonce mu nařídila dopsat dovolenou do prosince, i když chodil celý měsíc do práce, aby se mu vynulovala! To samozřejmě neudělal. Existuje nějaký kontrolní orgán, který se tím zabývá? Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2008 16:33

Renáta (neregistrovaný)

Re: Co se zaměstnavatelem?
      Má nárok na 20 dnů a čerpal 9, takže mu zbývá 11. Pracoval celý rok 2007.

• 3. 1. 2008 16:41

JiřinaH. (neregistrovaný)

Jedná se tedy o dovolenou z r 2007,zůstatek 11 dnů musí být převeden do r.2008 . Pokud končí v únoru a od 1.1.- 29.2.08
      bude mít odpracovaných 42 dnů, vznikne mu nárok i za dvě dvanáctiny z ročního nároku za r.2008. Nenařídí-li mu dovolenouvedoucí ( ne mzdová účetní), je povinna mu zůstatek
      z 2007 i 2008 proplatit.

• 3. 1. 2008 16:44

JiřinaH. (neregistrovaný)

Jedná se tedy o dovolenou z r 2007,zůstatek 11 dnů musí být převeden do r.2008 . Pokud končí v únoru a od 1.1.- 29.2.08
      bude mít odpracovaných 42 dnů, vznikne mu nárok i za dvě dvanáctiny z ročního nároku za r.2008. Nenařídí-li mu dovolenouvedoucí ( ne mzdová účetní), je povinna mu zůstatek
      z 2007 i 2008 proplatit.
      doplňuji : při skončení pr.poměru . Organizace má povinnost nařídit
      dovolenou v roce v délce 4 týdnů, pokud trval pr.pom. celý rok. Neudělali to- není to jeho vina.

• 3. 1. 2008 17:12

Renáta (neregistrovaný)

Ano, díky za odpověď, ale jak jí k tomu může donutit, když ona trvá na svém. Cituji z emailu:
      Pokud chcete, vyplatím vám letošní nevybranou dovolenou, loňskou vyplácet nebudu.
      Jak jsem vám nabídla, můžete si vybrat několik dní letos navíc.
      Pokud byste chtěl záležitost řešit nátlakem, pak vám vyplatím loňskou dovolenou a zároveň snížím osobní ohodnocení v tomto roce a dostaneme se na stejnou částku.
      NÁTLAKEM MYSLÍ, ŽE VYPLNIL VÝKAZ PRÁCE PODLE PRAVDY A DOPORUČIL JI ZÁKONÍK PRÁCE! A NĚKOLIK DNÍ NAVÍC, TOMU NĚJAK NEROZUMÍM. JSEM TAKÉ ÚČETNÍ, ALE MOMENTÁLNĚ NA MATEŘSKÉ. A TOHLE JSEM NEZAŽILA. TAK JAK NA NÍ?

• 3. 1. 2008 18:08

Jiřka (neregistrovaný)

Je zde ale ještě jedna věc. On sice má z loňska 11 dní dovolené, která se podle zákona převádí do letoška. Ale on může trvat na jejím proplacení jedině tehdy, pokud ji do konce pracovního poměru, tj. do 29.2. nevyčerpá. Samozřejmě je správné, že nepřistoupil na přepsání prosincové docházky, když ji v prosinci nečerpal, ale jestliže mu zaměstnavatel určí nyní dovolenou vyčerpat, pak ji musí místo chození do práce vyčerpat. A pak by se už pochopitelně žádná neproplácela. Pouze pokud mu čerpání dovolené neurčí a syn všechno odpracuje (nebo mu čerpání ani určit nemůže, protože syn marodí), pak se nevyčerpaná dovolená v posledním měsíci zaměstnání proplácí. Takže může odepsat, že pokud mu v poslední mzdě nebude veškerý nárok nevyčerpané dovolené proplacen, obrátí se na inspektorát dle sídla zaměstnavatele. Ovšem pokud mu sice dovolenou proplatí, ale sníží odměnu, s tím už nic nenaděláte, protože to je nenároková složka mzdy. Nevím, jak mají osobní ohodnocení definováno, ale předpokládám, že je to něco jako odměna a vyhodnocuje to vedoucí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).