Osamělý matka MD 2007 ,RD,krácení dovol.

• (neregistrovaný)

3. 1. 2008 21:38

Dobrý den, chtěla bych se ujistit že jsem dle předchozích příspěvků pochopila vše správně.
    Na mateřskou jsem nastoupila 8.6.07, teď v prosinci jsem podepsala pro SSZ čestné prohlášení (můj zaměstnavatel je malá organizace)o tom že jsem osamělá a proto mi bude vyplácet mateřskou 28 + 9 týdnů. Pro zaměstnavatele však má mateřská končí po 28 týdnech tedy 21.12.07. Bude mi tudíž krácen nárok na řádnou dovolenou. O 3/12 jestli správně počítám? O nástup na řádnou dovolenou ale zaměstnavatele požádám až po 37 týdnech v případě že mi ji povolí.O rodičovský příspěvek musím jít na místní SSZ zažádat už nyní v lednu s tím že mi mateřská skončila 21.12.07?To pak budu čerpat mateřskou i rodičovský příspěvek součastně?

Děkuji moc za pomoc

janaz

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2008 11:08

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Osamělý matka MD 2007 ,RD,krácení do
      1/ Mateřská 28 týdnů neskončí 21.12. ale 20.12.07
      2/ Nárok na dovolenou vám krácen nebude, pokud jste nebyla před mateřskou(PPM) na nemocenské. Za PPM se dovolená nekrátí
      - považuje se za výkon práce.
      3/ o rodičovskou dovolenou požádáte po skončení PPM ( 37 týdnů)
      od 22.2. Vyhovět vám ze zákona musí a to nejdéle do 3 let věku dítěte.
      4/ máte možnost nastoupit na čerpání řádné dovolené, ale ve vašem případě, kdy nedojde k jejímu krácení, není k tomu důvod.
      Nevyčerpaná dovolená bude převedena a buď ji budete čerpat v době Vašeho zaměstnání ( po návratu z rodičovské dovol) ale to již podle určení zaměstnavatelema nebo v případě skončení pr.pom. vám musí být proplacena.
      5/ dokud budete čerpat PPM nebudete čerpat rodičovský příspěvek ( to nelze).
      6/ Ano, po skončení PPM si požádáte o rodičovský příspěvek( varianty- podmínky)

• 6. 1. 2008 20:51

janaz (neregistrovaný)

Re: Osaměl. matka MD07-krácení dov.08
      Dobrý den, ještě bych se ráda ujistila o správnosti výpočtu krácení dovolené roku 2008. Jestliže mi mateřská skončí až 22.2.08 budu mít nárok na dovolenou i roku 2008. Jestli správně počítám tak když organizace dává 25 dní pokrátím o 9/12 za 269 dní a dovolená by byla tedy 6 dní?

Děkuji janaz

• 7. 1. 2008 9:16

Renata (neregistrovaný)

Re: Osaměl. matka MD07-krácení dov.08
      Ne, za rok 2008 budete mít nárok pouze na 1/12 dovolené, případně 2/12 dovlené (to pokud doba vaší MD a řádné dovolené, pokud ji budete čerpat, bude celkem 42 PD). V tomto roce vám vzniká nárok pouze na dovolenou za odpracované dny (za každých 21 PD 1/12)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).