Re: Osamělý matka MD 2007 ,RD,krácení do
1/ Mateřská 28 týdnů neskončí 21.12. ale 20.12.07
2/ Nárok na dovolenou vám krácen nebude, pokud jste nebyla před mateřskou(PPM) na nemocenské. Za PPM se dovolená nekrátí
- považuje se za výkon práce.
3/ o rodičovskou dovolenou požádáte po skončení PPM ( 37 týdnů)
od 22.2. Vyhovět vám ze zákona musí a to nejdéle do 3 let věku dítěte.
4/ máte možnost nastoupit na čerpání řádné dovolené, ale ve vašem případě, kdy nedojde k jejímu krácení, není k tomu důvod.
Nevyčerpaná dovolená bude převedena a buď ji budete čerpat v době Vašeho zaměstnání ( po návratu z rodičovské dovol) ale to již podle určení zaměstnavatelema nebo v případě skončení pr.pom. vám musí být proplacena.
5/ dokud budete čerpat PPM nebudete čerpat rodičovský příspěvek ( to nelze).
6/ Ano, po skončení PPM si požádáte o rodičovský příspěvek( varianty- podmínky)
Re: Osaměl. matka MD07-krácení dov.08
Dobrý den, ještě bych se ráda ujistila o správnosti výpočtu krácení dovolené roku 2008. Jestliže mi mateřská skončí až 22.2.08 budu mít nárok na dovolenou i roku 2008. Jestli správně počítám tak když organizace dává 25 dní pokrátím o 9/12 za 269 dní a dovolená by byla tedy 6 dní?
Děkuji janaz
Re: Osaměl. matka MD07-krácení dov.08
Ne, za rok 2008 budete mít nárok pouze na 1/12 dovolené, případně 2/12 dovlené (to pokud doba vaší MD a řádné dovolené, pokud ji budete čerpat, bude celkem 42 PD). V tomto roce vám vzniká nárok pouze na dovolenou za odpracované dny (za každých 21 PD 1/12)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 1. 2008 21:38
Dobrý den, chtěla bych se ujistit že jsem dle předchozích příspěvků pochopila vše správně.
Na mateřskou jsem nastoupila 8.6.07, teď v prosinci jsem podepsala pro SSZ čestné prohlášení (můj zaměstnavatel je malá organizace)o tom že jsem osamělá a proto mi bude vyplácet mateřskou 28 + 9 týdnů. Pro zaměstnavatele však má mateřská končí po 28 týdnech tedy 21.12.07. Bude mi tudíž krácen nárok na řádnou dovolenou. O 3/12 jestli správně počítám? O nástup na řádnou dovolenou ale zaměstnavatele požádám až po 37 týdnech v případě že mi ji povolí.O rodičovský příspěvek musím jít na místní SSZ zažádat už nyní v lednu s tím že mi mateřská skončila 21.12.07?To pak budu čerpat mateřskou i rodičovský příspěvek součastně?
Děkuji moc za pomoc
janaz