Nemocenská

• (neregistrovaný)

4. 1. 2008 7:35

Prosím jak zaplatit nemocenskou. Neschopen práce od 31.12.2007, ale celý den odpracoval. Bude se platit 1.1.-3.1. po staru tj. 25% nebo ty první tři dny po novu nic?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2008 8:13

Anna (neregistrovaný)

Re: Nemocenská
      Ti zaměstnanci nám to moc neusnadňujou, co? Ne, že bych si byla jistá, ale napíšu svůj názor: Zákon říká, že dávky, na které vznikl nárok před 1.1.2008, se poskytují postaru. Což taky tuhle situaci neřeší jednoznačně...Takže bych se na to dívala podle toho, jak to s tou neschopenkou bylo - a jak to vykládá např. Marta Ženíšková v literatuře. Jestliže šel k lékaři až po odpracování směny, měl mu to říci a neschopenka měla být vystavena až od 1.ledna - nárok na dávky tedy NEVZNIKL před 1.1.2008, a platila bych po novu. Jestliže byl 31.12. přijat do nemocnice, i když měl směnu odpracovanou, neschopenka je prý správně vystavena od toho 31., pak bych řekla, že nárok vznikl před 1.1., a platila bych postaru - od 1. dva dny za 25% atd.
      Asi nejjednodušší by bylo, kdyby byl odpracoval jen část směny... Třeba by se to dalo nějak zaonačit?
      Doufám, že se ještě někdo do diskuze připojí.

• 4. 1. 2008 9:19

Radka (neregistrovaný)

Jestli je neschopneka od 31.12.2007, bude se plati po staru - k radosti zaměstnance, protože nepřichází o peníze, jako kdyby jí měl od 1.1.2008, kdy by za první tři dny nedostal vůbec nic a pak i průměr na další dny a všechny dávky by byly nižší.

• 4. 1. 2008 11:14

Milka (neregistrovaný)

Neschopenka není z nemocnice. Prsotě šel k lékaři až 2.1. a ten mu to vystavil od 31.12. 31.12. byl totiž na pohotovosti a tam mu nic nevystavili

• 4. 1. 2008 12:32

Renata (neregistrovaný)

Já jsem toho názoru, že by mu měl lékař tu neschopenku přepsat, protože on nebyl práce neschopný od 31. - to přece směnu odpracoval. Abeceda - PN začíná dnem, kdy ji lékař zjistil. Má-li občan v tento den směnu odpracovanou, PN začíná následujícím KD.

• 4. 1. 2008 9:43

xy (neregistrovaný)

také se domnívám, že je rozhodující , zda je hospitalizován v nemocnici, tak je vystavena správně,i když to bylo po prac. době
      pokud šel ale např. k obvodnímu lékaři nebo na pohotovost (bez hospitalizace v nem.) až po prac. době , potom měla být vystavena se začátkem nemoci 1.1. 2008 (to by se platilo podle nového zákona)
      myslím, že prokousat se novými změnami bude problém nejen pro MÚ, ale jsem zvědavá, jestli budou alespoň jednotné výklady ze všech OSSZ v republice
      jen mám obavu, aby to nedopadlo jako s výběrem poplatků na pohotovosti, kdy 1.1. některé pohotovosti vybíraly neoprávněně několikrát devadesátikorunový poplatek a mluvčí ministerstva se pak velmi v televizi divil jak je to možné, protože lékaři měli postupovat dle jejich výkladu,tj. vybrat jen jednou (výklad prý ale nebyl k dispozici - viz odpovědi 2. strany)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).