Neplatit sociální pojištění?

• (neregistrovaný)

4. 1. 2008 7:55

Dobrý den,
    prosím o radu... Jsem OSVČ s hlavní činností (nic jiného). Dosahuji velmi nízkého rozdílu mezi P a V. Od letoška z důvodu daňové neuznatelnosti odvodů SP se pro mě stává placení tohoto pojištění velmi nevýhodné.
    Existuje možnost vůbec se důchodového i nemocenského pojištění neúčastnit? Co pro to mám udělat?
    Moc moc děkuji za odpověď!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2008 9:29

Pavel (neregistrovaný)

Re: Neplatit sociální pojištění?
      Pokud máte podnikání jako hlavní zdroj příjmů, důchodové pojištění platit musíte bez ohledu na výši daňového základu. Nemocenské platit nemusíte, to je a i byla věc dobrovolnosti. Ovšem musíte počítat s tím, že když onemocníte, neschopenka je jen formální záležitost. Doporučuji zajít na některou z pojišťoven (KOOPERATIVA apod.) a sjednat si pojištění pro případ přerušení podnikání v důsledku nemoci nebo úrazu. Nastane-li průšvih zdravotního rázu, aspoň nebudete bez prostředků.
      Pokud byste měla podnikání jako vedlejší zdroj příjmů, lze se platbám důchodového pojištění vyhnout. Možností je víc - doporučuji zavolat na příslušnou OSSZ, zdarma ochotně poradí, v jakých případech se důchodové neplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).