Re: Neproplacené faktury - jak na ně?
v daňové evicdenci do příjmu vstupují jen uhrazené faktury a do dnem uhrazení, tedy připsáním na Váš účet, takže není rozhodující kdy Vám zaplatili, ale kdy dostanete peníze.
1) do příjmů nic, ale evidenci pohledávek určitě
2) co přijde 2007 - přiznáte 2007 a co po 1.1.2008 až v přiznání pro rok 2008
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
4. 1. 2008 18:32
Dobrý den, podnikám na ŽL, nejsem plátce DPH, náklady odvádím paušálně. Mám několik dotazů:
1 Mým klientům standardně vystavuji faktury. Občas se ale stane, že někdo nezplatí a peníze z něho nemohu dostat. Rád bych se zeptal, jestli musím tyto nezaplacené částky nějak evidovat či podobně. Předpokládám, že do příjmů si nic nedám, když mi od dlužníka nic nepřijde. Je to tak?
2. Mám pár vystavených faktur, které mají splatnost např. do 20. 12. Znáte ale ČR...málokdo platí do data splatnosti. Co když mi nějaká částka přijde např. 3. ledna, ale ten, kdo ji platil řekne, že ji posílal ještě v minulém roce? Do jakého roku zahrnu tento příjem?
3. Mohu na faktutu napsat, že za každý den po platnosti je účtováno penále např. 1%? Je to legální a mohu poté tuto čásku vyžadovat? Já už opravdu nevím, jak přimět některé lidi platit. Kdo jednou nezaplatí, s tím už nespolupracuji, ale pořád se nejdou noví neplatiči...