Re: Daň z převodu nemovitostí
Poplatník je povinen podat místně příslušnému správci daně přiznání k dani z převodu nemovitostí nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí.
K tomuto DP je nutno přiložit ověřenou kopii kupní smlouvy a znalecký posudek. Daň se činí 3 % z té ceny, která je vyšší (buď z prodejní nebo dle znaleckého posudku).
Příjem z prodeje nemov. je předmětem daně z příjmů. Tento příjem je ale za určitých zákonem stanovených podmínek od daně z příjmů osvobozen - § 4 ZDP.
§ 10/1a) Příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem.
Pokud by tomu tak nebylo, postupuje se podle § 10/1b).
§ 10/1b) Příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písmenem a), přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou).
jenže to osvobození se týká jen daně z příjmu. daň z převodu nemovitostí se musí zaplatit
xxxxxxxxx
Ano, to jsem pochopila, ale u toho osvobození od DzP nechápu zkrácení doby ...."zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou).... snažím se to "napasovat" na skutečnost, že otec, který zemřel, měl nemovitosti ve vlastnictví zhruba 10 let, syn nabyl nemovitosti děděním před třemi roky.... tady mi počty jaksi nejdou, můžete mi i tady poradit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
4. 1. 2008 18:55
Dobrý večer,
setkala jsem se s tímto názorem - FO v roce 2004 zdědila nemovitosti (pozemky vč. zastavěné plochy) a v roce 2007 je prodala (druhé FO, dřívějšímu spoluvlastníku). Prodávající FO je přesvědčena, že nemusí zaplatit daň z převodu nemovitostí a to proto, že od dědického řízení do okamžiku prodeje neuplynuly tři roky.
Nikde nic, co by jí dávalo za pravdu, nemohu najít. Poradíte mi někdo? Díky.