Re: DPP v roce 2008 - danove prohlaseni?
DoPP v r. 2008: 150 hod./rok zůstává
zaměstnanec může mít daň.prohlášení podepsané vždy jen (současně) u jednoho zaměstnavatele - to také zůstává
v r. 2008: pokud má podepsané daň.prohl. - hrubá=superhrubá (SP,ZP se neplatí - to zůstává), uplatníte slevy záloh. daň 15%
pokud nemá podepsané daň. prohlášení - do 5000Kč/hrubého - srážková 15% daň (konečná - nejde do roč. zúčt.), nad 5000Kč/hrubého - zálohová 15% daň (jde do roč. zúčt.)
A pokud jde o duchodce se smlouvou do 5000,-/mes.? Standartne 15% a to je vse?
jsou vždy 2 možnosti
1/pokud ten člověk/třeba i důchodce/ nemá jinde podepsané zmiňované prohlášení, může ho podepsat u vás-pak má zálohovou daň a to i do oněch 5000
2/pokud ho nepodepíše-tak do 5000-15%srážková daň a nad 5000 záloha na daň
Upozorňuji ještě na rozdíl výpočtu 15% zálohové daně a 15% srážkové daně:
Základ daně pro výpočet zálohové daně se zaokrouhlí u zaměstnance na celé stokoruny směrem nahoru. Základ daně pro výpočet srážkové daně se zaokrouhlí na celé koruny směrem dolu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
5. 1. 2008 12:56
Muzete mi nekdo poradit jak je to s DPP v tomto roce? Docetl jsem se ze plati 150 hodin rocne, do 5000,-/mesic je to srazkova 15% nad 5000,- je to zalohova.
Ale pri te 15% pry musi byt podepsane danove prohlaseni - co to znamena? Nikdy jsem zamestnancum na DPP zadne prohlaseni podepsat nedal, jen smlouvu.
Dekuji za odpoved, Igor Bilovsky