Re: Změna DPH 5/9% maloobchod
Pokud evidujete zásoby v prodejní ceně, pak máte dvě možnosti:
1). zásoby přeceníte = zvýšíte prodejní cenu a o přecenění upravíte evidenci zásob a zaúčtujete, pokud vedete účetnictví.
2). doprodáte zásoby za evidované prodejní ceny, ale jelikož DPH odvedete ve výši 9 % , budete mít nižší zisk z prodeje.
Hezký večer, prosím, nějak nerozumím té odpovědi Anonyma, zajímá mě ta 1. verze odpovědi o tom přeceněním prodejních cen. Nerozumím tomu upravení zásob o přecenění a zaúčtování - čeho?
Děkuji za odpověď a hezkou noc.
Děkuji, že se věnujete této problematice. PS zásob mám naúčtováno obrazně takto: 132100 (+)PC a na 132101 (-)marži --> výsledek na 132 PS zboží v NC. Při výpočtu DPH z tržeb I/08 zohledním přeceňovací rozdíl v sazbě 9%(5%) do úbytků zboží ale s opačným znaménkem. Tím dojde ke zvýšení DPH na výstupu. Mě právě zajímá, zda bude pole Vás toto znevýhodnění ze strany FÚ nějak kompenzováno.
Dobře, abych si to shrnula. Takže v roce 2007 udělám inventuru v ocenění zboží v nák. cenách bez dph a vl. výrobky ve výrobních cenách. To zapíšu do inv. soupisů a zaúčtuji na 132.
Dále pak v roce 2008 musím přecenit pr. ceny, dph již je s 9daní, takže ručně upravit prodejní ceny ve skladových kartách a programem přepočítat. Dph se mi zamozřejmě odvede ve výši 9%. Myslíte si, že program si to sám spočítá to přecenění nebo musím to vyčíslit ručně a zaúčtovat na - 504/132?
Děkuji za trpělivost, Pavla
Těžko to posoudit, program (zjevně máte skladovou evidenci) by měl umět sledovat jednotnou marži a případné změny hromadně upravovat. Ale nevím je-li to zrovna Váš případ. Pokud na jednotlivé druhy zboží máte rozdílné marže obávám se, že změny bude třeba provést ručně.
Takže jde o propočet zboží s 5% ve starých prodejních cenách oproti zboží již s 9% s novou prodejní cenou a rozdíl zaúčtovat na -504/132?
A samozřejmě se přepočte vážená nákupní cena. To by měl program udělat sám. Budu si to muset zjistit asi u programátorů, mám Pohodu.
A zboží, které doprodám ve starých cenách, ale již s 9% a přeceňovat nebudu, tak s tím nic nemusím dělat, že. Akorát budu mít o 4% menší zisk.
Děkuji Pavla
Přeceňovat zboží lze pouze k 1.1., opomněla jsem na to upozornit, ale to vyplývá ze zákona a tak jsem to pochopila i z dotazu.
Přeceňovací rozdíl bych ale účtovala 132100/132101 a ne na 504. Tam se to dostane až při odúčtování poměrné části cen. rozdílu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
5. 1. 2008 13:44
Dobrý den, má prosím někdo představu jak se promítne zvýšení sazby v inventarizaci zboží (oceněného v prodejních cenách) a následnému výpočtu DPH z tržeb (bez registrační pokladny) za leden 2008 ? Děkuji.