Re: Přiznání k dani z nemovitosti-prosím
Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí , § 13a:
(4) Podá-li daňové přiznání jeden z poplatníků majících vlastnická nebo jiná práva k téže nemovitosti, považuje se tento poplatník za jejich společného zástupce, pokud si poplatníci nezvolí jiného společného zástupce nebo není-li dále stanoveno jinak.
(5) Je-li ve lhůtě pro podání daňového přiznání podle odstavce 1 podáno daňové přiznání alespoň jedním ze spoluvlastníků pozemku za jeho spoluvlastnický podíl na pozemku, který není v katastru nemovitostí evidován zjednodušeným způsobem a na kterém není umístěna stavba splňující podmínky podle § 7 tohoto zákona, má povinnost podat daňové přiznání každý poplatník daně z tohoto pozemku samostatně. V tomto případě podává každý poplatník daňové přiznání a platí daň ve výši svého podílu na celkové dani z pozemku odpovídajícího spoluvlastnickému podílu na pozemku evidovanému v katastru nemovitostí (dále jen "spoluvlastnický podíl na dani z pozemku"). Za nepřiznané spoluvlastnické podíly na dani z pozemku správce daně vyměří daň z moci úřední bez předchozí výzvy k podání daňového přiznání jednotlivým poplatníkům ve výši spoluvlastnického podílu na dani z pozemku.
(6) Nebylo-li daňové přiznání podáno podle odstavce 4 nebo 5, stanoví správce daně společným zástupcem jednoho z poplatníků bez nároku na náhradu nákladů.
Jo děkuji, paragrafy jsem si také přečetl, jen v tom mám trochu zmatek. Tak bych to potřeboval ještě v češtině...
Pochopi jsem tedy, že daňové přiznání podává (může podat) jeden
a ostatní mu peníze uhradí v hotovosti (nějaký svůj)- podí na celkové dani ??
Ano, DP podává jeden a mezi sebou se následně finančně vyrovnají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
5. 1. 2008 15:23
Vyplňuji přiznání k dani z nemovitosti.
Dům + parcela domu + parcela zahrady.
Na vše jsou 2 majitelé z nichž jeden má 1/4, druhý 3/4 (i na výpisu z katastru nem.) Daň z pozemku na daňovém přiznání lze rozdělit v poměru 1/4 +3/4 takže lze spolčítat jen jednu stranu (jednoho majitele) ale u daně ze staveb mi tiskopis tuto šanci nedává?? Platí snad daň z nemovitosti jen jeden (třeba větší podílník) ?
Děkuji moc