Zdanění příjmů z pronájmu CK

• (neregistrovaný)

6. 1. 2008 16:17

Dobrý den,prosím moc o radu. Moje matka je majitelem chalupy, kterou pronajímá cestovní kanceláři. Smlouva o pronájmu s cestovkou je napsaná na mě- já pracuji na HPP.Chtěla jsem se zeptat, protože nastává období podání Daňového přiznání, jakou daní mám zdanit příjmy z pronájmu.Cestovní kancelář mi nejspíše pošle nějaké potvrzení o těchto příjmech. Není to náhodou 30%? A myslíte, že postačí, když mezi mnou a matkou sepíšeme smlouvu o pronájmu - za symbolický nájem např.1,- když jsme matka a dcera? Děkuji moc za všechny rady, popřípadě odkazy.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2008 17:35

Jitka_D (neregistrovaný)

Re: Zdanění příjmů z pronájmu CK
      neznám důvod proč jste to řešily takto, ale připadá mi, že by bylo lepší, kdyby zdaňovala ona, to by měla pak smlouva s cestovkou být na ní. Mohla by si uplatnit výdaje na udržování, odpisy a případně další náklady. Takhle vy to udělat nemůžete, co třeba úplné převedení celých příjmů na smlouvu (místo té koruny) Jestli je důchodce bylo by to i výhodnější.
      Zdaňovat budete tak, že ve vašem daňovém přiznání přičtete k příjmům ze zaměstnání.

• 6. 1. 2008 17:40

Peta (neregistrovaný)

Řešili jsme to takto, že i matka pracuje na HPP a ještě má studující dvě děti, takže jí bylo porazeno, aby nepřišla o sociální přídavky na děti, že může být pronájem na mě. Na Žl nepracuje.Volala na FÚ, kde jí poradili, aby jsme mezi sebou sepsali smlouvu o pronájmu za symbolickou cenu, protože nejsem vlastníkem. Víc jí ale neřekli a raději bych si sehnala veškeré info sama, abych přesně věděla oč jde. Takže až mi pošlou potvrzení o příjmu, tak ten si zahrnu do Přiznání a pak se bude z této částky počítat tedy celková daň? takže to není žádných 30%. Výdaje žádné "nemáme" to nám zase řekla CK, že kdybychom si je uplatňovali - jako praní prádla atd... tak bysme už potřebovali ŽL. Moc tomu právě nerozumím. Děkuji za odpověď.

• 6. 1. 2008 18:02

Jitka_D (neregistrovaný)

>>

>Řešili jsme to takto, že i matka pracuje na HPP a
      >ještě má studující dvě děti, takže jí bylo porazeno, aby
      >nepřišla o sociální přídavky na děti, že může být
      >pronájem na mě. Na Žl nepracuje.Volala na FÚ, kde jí
      >poradili, aby jsme mezi sebou sepsali smlouvu o pronájmu za
      >symbolickou cenu, protože nejsem vlastníkem. Víc jí
      >ale neřekli a raději bych si sehnala veškeré info sama,
      >abych přesně věděla oč jde. Takže až mi pošlou
      >potvrzení o příjmu, tak ten si zahrnu do Přiznání a pak se
      >bude z této částky počítat tedy celková daň? takže to
      >není žádných 30%. Výdaje žádné "nemáme" to nám zase
      >řekla CK, že kdybychom si je uplatňovali - jako praní
      >prádla atd... tak bysme už potřebovali ŽL. Moc tomu právě
      >nerozumím. Děkuji za odpověď.

aha, tak to jo, ale divím se, že vám radili ten pronájem za 1.- Kč na Fú. U nás si zas "dává záležet" aby nájemné mezi spojenými osobami i takto v rodině bylo sjednáváno v ceně obvyklé v místě. Náklady při pronájmu podle §9 se mohou také uplatňovat, pokud tam nejsou poskytované služby, jako např. to praní, ale na chalupě je stále potřeba něco opravovat.
      Příjmy si tedy zahrnete do svého přiznání pod §9 a uplatníte výdaje k nim procentem, sečtete s vašimi příjmy s HPP a zdaníte, daň snížíte též o zaplacené zálohy od svého zaměstnavatele a pokud ještě něco najdete, co můžete uplatnit. Třeba darování krve, úroky ze stavebního spoření a pod. Když budete mít tu smlouvu za 1kč, tak bych šla jen na ty procenta, jen se ale pro jistotu na Vašem Fú znovu poptejte na ten nájem za 1Kč jestli jste se nepřeslechla.

• 6. 1. 2008 18:14

Peta (neregistrovaný)

Takže jestli dobře rozumím, budu vyplňovat ještě příslušnou k Přiznání, myslím, že to je příloha č.2. , kde vyplním příjmy z CK a zdaním 30% a pak sečtu s mými přijmy z HPP atd... Akorám mi prosím ještě nejsou jasné výdaje - ty doložím nějaký účtenkami? My jsme právě komplet celou chalupu zrekonstruovali a pak dali do pronájmu a letos tedy žádné opravy nebyli , ale kdyby v budoucnu byli, jak bych tedy doložila výdaje?

• 6. 1. 2008 20:13

Jitka_D (neregistrovaný)

ne,ne... v příloze pro příjmy z pronájmu vyplníte celou výši příjmu z CK a jako výdaje uvedete 30% z nich, základem daně bude rozdíl těchto částek a ten sečtete s příjmy (základem daně) z HPP a pak s touto částkou dále pracujete - odčitatelné položky, výpočet daně, slevy na dani, zaď, zálohy zaplacené zaměstnavatelem, doplatek.
      Případné prokázané výdaje v budoucnosti a odpisy - to by měl dělat vlastník, u vás pokud to chcete řešit dál nájmem za 1,- Kč bych to nedělala. Nájem by měl být za cenu obvyklou a pak by šlo teprve ve smlouvě sjednat i případné opravy.

• 6. 1. 2008 20:18

Peta (neregistrovaný)

Ano, tak už jsem to pochopila.Hrozně moc Vám děkuji za dokonalé vysvětlení. Jen mám ještě dotaz jestli postačí jako další přílohy - potvzrení o příjmech nejen mých, ale i z CK a smlouva mezi mnou a matkou. Myslím, že to by mohlo stačit že? Nebo budou potřebovat i nějaký list kdo je vlastníkem chalupy? Děkuji vám moc

• 6. 1. 2008 20:23

Jitka_D (neregistrovaný)

K daňovému přiznání budete dávat jako přílohu jen potvrzení od zaměstnavatele. K pronájmu si vámi zmíněné doklady jen uschováte pro případnou kontrolu a k daňovému přiznání nic nepřikládáte.
      Omlouvám se za překlep... v předešlé odpovědi nemělo být "zadˇ" ale daň ... určitě jste pochopila:)

• 6. 1. 2008 20:26

Peta (neregistrovaný)

Moc vám děkuji za vyčerpávající rady a přeji Vám hezký zbytek dne. Děkuji moc :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).