Vedlejší činnost a daňové přiznání

• (neregistrovaný)

14. 2. 2011 15:36

Dobrý den,
    v loňském roce (2010) jsem si přivydělala 34300 Kč. Přesně od února do prosince. Pokračovat dál v tomto oboru už nebudu. Jsem na rodičovské dovolené. RP pobírám 3800Kč. Manžel pracuje u zaměstnavatele. Můj dotaz je, zdali se mám nahlásit na Fú a podávat za rok 2010 daňové přiznání. Nebo je ta částa nízká a nezdaňuje se.

Děkuji za odpověď, Mirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2011 21:05

bez přezdívky

Dobrý den,

bude záležet, na základě jakého vztahu jste si uvedenou částku přivydělala a zda již byla částka plátcem zdaněna (například zaměstnavatelem).

Obecně však platí povinnost podat daňové přiznání tehdy, pokud roční příjmy přesáhnou částku 15 000,- Kč, nejedná-li se o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou (tzv. srážková daň). Dále není nutné přiznání podávat v případě, pokud poplatník má pouze příjmy ze závislé činnosti pouze od jednoho nebo postupně od více plátců. Podmínkou je, že podepsal tzv. daňové prohlášení.

Pokud jste si tedy přivydělala uvedenou částku v rámci závislé činnosti (například odměna z dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti) a splňujete výše uvedené podmínky, daňové přiznání nemusíte podávat. V opačném případě přiznání podat musíte.

Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).