Re: převod dovolené do dalšího PP
V zásadě převést lze, oba zaměstnavatelé s tím ale musí předem souhlasit. Až zaměstnanec bude dovolenou čerpat, nový zaměstnavatel mu ji normálně zaplatí, a pak náhradu mzdy + obojí pojistné vyfakturuje starému zaměstnavateli.
Pro toho starého zaměstnavatele to nemusí být zrovna výhodné - zejména v případě, že v novém zaměstnání má zaměstnanec vyšší příjmy.
Jinak - nedojde-li k dohodě - při skončení prac. poměru náhradu za nevyčerpanou dovolenou proplatíte.
Re: převod dovolené do dalšího PP
šlo by převést u jednoho zaměstnavatele (např. se to dělá u starobních důchodců), ale podmínkou je, že musí prac. poměry bezprostředně navazovat - tj. ukonč. PP 31.12. a nový PP od 1.1. (takže pokud máte nový PP až 2.1., tak proplatíte při ukončení příp. zůstatek D) a nový nárok bude až od 2.1. (tj. ne za celý měsíc)
Re: převod dovolené - prosím paní Jiřku
Já zase postupuji dle § 216 ZP - za nepřetržité trvání prac. poměru se považuje i skončení dosavadního a bezprostředně navazující vznik nového prac. poměru zaměstnance k témuž zaměstnavateli.
Proto jsem psala, že ukonč. PP 31.12. a následné sjednání nového PP 1.1. - lze převést nevybranou dovolenou.
Já zase nevidím důvod, proč se ukončuje jeden pracovní poměr a zase se uzavírá nový, já bych vše řešila dohodou o změně pracovní smlouvy, kde lze převést i na jiný druh práce i změnit druh prac. právního vztahu např. z doby neurčité na určitou atd. A potom lze dovolenou převést bez jakýchkoliv problémů do dalšího roku.
Už jsem to přestávala chápat, tak jsem si diskuzi přečetla ještě jednou a zjistila jsem, že mně ušlo, že tazatelka napsala, že se jedná o téhož zaměstnavatele, já jsem si myslela, že jde o přestup k jinému (asi jsem už měla zatmění mozku a představovala jsem si - nevím proč - že jde o různé firmy, které vlastní týž člověk). To opravdu mění situaci, v tom případě souhlasím s xy (doufám, že je to její odpověď), že kdyby poměry bezprostředně navazovaly, šlo by převést, protože nejde o změnu zaměstnavatelů, jen je tam ta přetržka 1 den. A stejně jako baba se ptám - proč tedy ne od 1.1.? Chtějí ušetřit za zaplacení svátku? Možná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 1. 2008 10:15
Prosím o radu, v organizaci končí zaměstnanci prac.poměr k 31.12.07 a další mu začíná od 2.1.2008. lze převést nevyčerpanou dovolenou do dalšího prac.poměru nebo se musí proplatit s ukončeným prac.poměrem?